Zo verliep de laatste ontmoeting tussen Feyenoord en Bayer Leverkusen

Hoe verliep de laatste ontmoeting tussen Feyenoord en Bayer Leverkusen?
12 september om 14:40

Feyenoord begint het Champions League-seizoen met een thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen. Het is zeker niet de eerste keer dat beide ploegen tegenover elkaar staan. Hoe verliep de laatste ontmoeting? VoetbalNieuws.nl geeft je uitleg.

Na een tweede plaats in de Eredivisie bemachtigde Feyenoord wederom een ticket naar de hoofdfase van de Champions League. Het miljardenbal ziet er vanaf dit seizoen anders uit en dus worden er niet zes, maar acht wedstrijden gespeeld. Elke keer zal een andere opponent de tegenstander zijn. Die Werkself verbaasde vorig seizoen vriend en vijand door Bayern München van de troon te stoten en ongeslagen kampioen te worden. Daarnaast werd ook de DFB Pokal gewonnen.

Hoe verliep de laatste ontmoeting tussen Feyenoord en Bayer Leverkusen?

Voor de laatste ontmoeting tussen de Rotterdammers en Bayer Leverkusen moet men even terug in de tijd. In het seizoen 1987/1988 had Feyenoord zich geplaatst voor de UEFA Cup, de huidige Europa League. Na een 10-2 overwinning over twee wedstrijden tegen Spora Luxembourg en een 2-2 gelijkspel tegen Aberdeen wachtte Bayer Leverkusen in de derde ronde. De Rotterdammers versloegen de Schotten door de uitdoelpuntenregel.

Op 25 november 1987 stond de heenwedstrijd in De Kuip op het programma. Na een vroege 0-2 achterstand rechtte Feyenoord nog voor de rust de rug. Mario Been en André Hoekstra scoorden beide en zorgden voor een gelijke stand. Deze zou niet meer van het scorebord verdwijnen. In de terugwedstrijd op 9 december trokken de Duitsers toch aan het langste eind. Falko Götz scoorde na een helafuur de enige treffer en daarmee schakelde Bayer Leverkusen Feyenoord uit.

Het zou een van de zeges zijn op weg naar een triomftocht. Slechts één keer in de historie van Die Werkself won de club een Europese titel en dat was in het seizoen dat Feyenoord werd verslagen. In de kwartfinale ging namelijk ook FC Barcelona over de knie en in de halve finale volgde een overwinning op Werder Bremen.

De finale, die ook over twee wedstrijden werd gespeeld, begon dramatisch. Espanyol boekte een 3-0 overwinning, maar in de terugwedstrijd maakte Leverkusen die achterstand goed. Cha Bum-kun scoorde in minuut 81 de gelijkmaker, waarna strafschoppen uitkomst moesten bieden. Nadat Bayer Leverkusen de eerste strafschop miste ging Espanyol aan het einde drie keer in de fout. Het werd 3-2 na strafschoppen en daarmee won Leverkusen de enige Europese titel in de geschiedenis.