Sparta en Ajax beëindigen samenwerking: dit is waarom beide ploegen er mee stoppen

Sparta en Ajax beëindigen samenwerking: dit is waarom beide ploegen er mee stoppen
Vandaag om 15:44

Ajax en Sparta Rotterdam werken niet meer samen met de jeugdopleidingen van beide ploegen. De Rotterdammers hebben de stekker uit de samenwerking getrokken en VoetbalNieuws vertelt je waarom en wat de deal überhaupt inhield.

Wat hield de samenwerking in?

Sparta en Ajax werkten in de jeugd deels samen. Beide ploegen hadden een aparte jeugdopleiding, maar Ajax mocht ieder jaar drie spelers van onder de vijftien jaar oud gratis oppikken. In ruil daarvoor kreeg Sparta jaarlijks een vast bedrag. Daarnaast kregen de Rotterdammers kennis omtrent de jeugdopleiding en konden beide ploegen in elkaars systemen kijken. Zo maakte Jorrel Hato jaren geleden de overstap van de jeugd van Sparta naar Ajax.

Een probleem voor Sparta was namelijk dat de grote topploegen al op jonge leeftijd spelers wegkaapten bij de kleinere clubs en zij met lege handen achter bleven. Marc Overmars sloot met Sparta een overeenkomst. Zo konden jeugdspelers toch bij de Rotterdammers blijven en zich ontwikkelen, terwijl ze wisten dat Ajax altijd meekeek en ze over kon nemen.

Waarom is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen Sparta en Ajax?

Sparta en Ajax zijn beide tot de conclusie gekomen dat zij er beide een andere visie op nalaten. Tegenover het Algemeen Dagblad vertelt algemeen directeur Manfred Laros dat er een beëindiging aan komt. "We zijn allebei trots op onze samenwerking in de afgelopen zes jaar. Feit is dat Sparta nu in een andere fase zit qua grootte, aantrekkingskracht en faciliteiten. Dat is de reden dat we op dit moment met elkaar in gesprek zijn over de beëindiging van de samenwerking. Dat doen we met heel veel respect voor elkaar, want we zijn in al die jaren erg gelukkig geweest met de samenwerking."

Laros stelt dat Sparta een hoop heeft gehad aan de samenwerking. "De inperking van het vertrek van jeugdspelers en tegelijkertijd het herstel van onze jeugdopleiding, dat is de belangrijkste stap geweest."