Dit is waarom er ook Europa League op woensdag 25 september wordt gespeeld

Waarom is er Europa League op woensdag?
Vandaag om 07:40

Op woensdag 25 september start ook het nieuwe seizoen in de Europa League. Net als in de Champions League heeft het toernooi een nieuwe opzet en voor één keer wordt er afgestapt van de traditionele donderdagavond. Waarom wordt er op woensdag in de Europa League gespeeld? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Voor FC Twente en AZ begint het Europa League-sezioen op een ongewoon tijdstip. In plaats van donderdagavond zullen twee van de drie Nederlandse inzendingen één dag eerder al op het veld staan. Op donderdagavond speelt Ajax tegen Besiktas, maar de Alkmaarders trappen woensdagavond af tegen IF Elfsborg en FC Twente reist af naar Manchester voor het duel met Manchester United

Waarom wordt er op woensdag 25 september in de Europa League gevoetbald?

Het antwoord zit in een nieuwe opzet van UEFA. Dit seizoen krijgt elke Europese competitie één exclusieve speelweek. De eerste speelronde van de Champions League, die loopt van 17 tot en met 19 september, was ook in deze speciale week. Hierdoor waren er die week geen wedstrijden in de Europa League of Conference League ingepland. Zo kan de focus volledig op de Champions League liggen, wat een grotere exposure en spanning moet creëren​. Eén week later is het dus de beurt aan de Europa League. 

Deze nieuwe indeling is een manier van UEFA om meer flexibiliteit en aandacht te geven aan de topcompetitie. Voor de Europa League is de exclusieve week gepland van 25 en 26 september 2024, en voor de Conference League is dat later in oktober 2024. De Conference League zal dan ook nog niet van start gaan. In tegenstelling tot de Champions- en Europa League worden er in dat toernooi ook slechts zes wedstrijden gespeeld. Datzelfde aantal staat ook op het programma in de Youth League, de jeugdcompetitie van de UEFA.