Dit moet Ajax weten over het Besiktas van Giovanni van Bronckhorst

Dit zijn de sterktes en zwaktes van Ajax-tegenstander Besiktas
Vandaag om 07:40
Laatste update: om 07:41

Ajax treft in de Europa League een Besiktas dat onder leiding van Giovanni van Bronckhorst een veelbelovende start van het seizoen kent. Hoewel de Turkse ploeg vorig jaar teleurstelde met een zesde plek in de Süper Lig, heeft Van Bronckhorst in korte tijd een nieuwe, stabiele ploeg neergezet. Met ervaren spelers en een duidelijke tactiek zal Besiktas voor Ajax een serieuze uitdaging vormen. VoetbalNieuws zoomt in op de tegenstander van de Amsterdammers.

De gevaren van Ajax-tegenstander Besiktas

Sterke punten
Besiktas speelt aanvallend en dominant voetbal, met veel balbezit. Het team controleert het spel vanaf de achterlijn en heeft met 60,5% het hoogste balbezitpercentage in de Turkse competitie. Van Bronckhorst houdt vast aan een tactiek van opbouwen met korte passes, waarbij risico's worden genomen om ruimtes te creëren. Spelers zoals Gabriel Paulista en Ciro Immobile spelen een sleutelrol in deze opbouw. Immobile, normaal een spits, zakt vaak diep in om het middenveld te ondersteunen, waardoor hij het spel overzichtelijk kan houden en zelf kansen creëert.

Naast Immobile is ook Rafa Silva een gevaarlijke kracht. De Portugees scoort makkelijk en is samen met Gedson Fernandes en Milot Rashica cruciaal in de aanval. Vooral in de omschakeling kunnen deze spelers razendsnel toeslaan, ondanks dat countervoetbal niet hun focus is.

Spits Ciro Immobile is één van de grootste gevaren van Ajax-opponent Besiktas

Zwakke punten
Hoewel Besiktas aanvallend sterk is, zijn er verdedigend zwaktes waar Ajax van kan profiteren. De ploeg van Van Bronckhorst speelt met hoge druk, waarbij de verdedigers regelmatig ver doorschuiven. Dit laat soms grote ruimtes achter de verdediging open. Ajax heeft met snelle en sterke spelers zoals Brian Brobbey de kans om van deze ruimtes te profiteren. Bij balverlies van Besiktas treden er soms twijfels op in de organisatie, wat resulteert in slecht gecoördineerde terugtocht en onbalans in de verdediging.

Daarnaast zijn er momenten waarop de verdediging niet tijdig anticipeert op de opbouw van de tegenstander, wat gevaarlijke situaties oplevert. Tegen Lugano leidde dit in de Europa League-play-offs al tot tegendoelpunten, iets waar Ajax met snelle aanvallers gebruik van kan maken.

Conclusie
Besiktas is onder Van Bronckhorst een vernieuwde en georganiseerde ploeg geworden. Hun aanvallende speelstijl, gecombineerd met veel balbezit, maakt hen gevaarlijk. Toch liggen er kansen voor Ajax, vooral als het team erin slaagt de ruimtes achter de Turkse verdediging te benutten. Met een slimme strategie en snelheid in de aanval zou Ajax de kwetsbaarheden van Besiktas goed kunnen uitbuiten.

Hoe kun je Ajax - Besiktas kijken?

Ajax - Besiktas begint donderdagavond om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd wordt vanaf dat tijdstip live uitgezonden op Ziggo Sport. Uiteraard doet VoetbalNieuws ook live verslag van het duel. Het daarvooor bestemde blog komt te zijner tijd online.