Slot genomineerd voor Manager van de Maand: deze Nederlanders gingen hem voor

Slot genomineerd voor zeer prestigieuze titel: deze Nederlanders gingen hem voor
Vandaag om 11:54

Arne Slot is genomineerd voor de prestigieuze titel voor Manager van de Maand September. De Nederlander veroverde met Liverpool de koppositie en kende een zeer sterke maand. Mocht de oefenmeester winnen, dan is hij niet de eerste landgenoot. VoetbalNieuws zet ze op een rij.

Sinds 1993 rijkt de FA iedere maand de prijs voor manager van de maand uit. De eerste winnaar was, niet geheel onverwacht, Sir Alex Ferguson. Voor bijna vijf jaar won iedere maand een telkens een Brit of Ier. In maart 1998 was het Arsène Wenger die die reeks doorbrak. Jürgen Klopp heeft het record voor meeste titels in een seizoen op zijn naam staan: namelijk vijf.

Welke Nederlanders werden al eens Manager van de Maand in de Premier League?

In 2004 was de eer voor het eerste aan een Nederlander. Martin Jol, destijds manager van Tottenham Hotspur, werd uitgeroepen tot Manager van de Maand. In de maand december veroverde Jol dertien punten uit vijf wedstrijden. Jol kende bij Tottenham de succesvolste periode in jaren van de club en was door de achterban zeer geliefd. Prijzen werden er echter niet gepakt en in 2007 ontsloeg de club hem.

Ronald Koeman was de tweede Nederlander die werd uitgeroepen tot Manager van de Maand. Hij schreef de eervolle prijs in zowel 2014, 2015 als 2016 eenmaal op zijn naam als manager van Southampton. Met name de titel van 2015 was een zeer prestigieuze. Destijds versloeg Koeman Arsenal, Newcastle United en Manchester United in dezelfde maand en klom de ploeg naar de vierde plek. "Het is als manager van Southampton al niet makkelijk om de prijs één keer te winnen, laat staan een tweede keer. Dit is een groot compliment voor de hele ploeg", sprak de Nederlander tegen de Engelse media.

Erik ten Hag is de derde manager die de prijs op zijn naam heeft staan. In februari en november van 2023 won de oefenmeester de prijs, net als in september 2022. Bij zijn laatste onderscheiding gaf de Nederlander aan trots te zijn. Enkel Ferguson won de prijs als United-manager vaker dan Ten Hag. Overigens wonnen slechts 32 managers de titel minstens driemaal, waaronder dus Ten Hag en Koeman.

Nederlandse Managers van de Maand:
2004: Martin Jol – Tottenham Hotspur
2014: Ronald Koeman – Southampton
2015: Ronald Koeman – Southampton
2016: Ronald Koeman – Southampton
2022: Erik ten Hag – Manchester United
2023: Erik ten Hag – Manchester United
2023: Erik ten Hag – Manchester United