Wie is Dominik Szoboszlai, de aanvoerder en sterspeler van Hongarije?

Wie is Dominik Szoboszlai, de aanvoerder en sterspeler van Hongarije?

Vandaag om 13:14
Laatste update: om 13:45

Vrijdagavond neemt het Nederlands elftal het in de Nations League op tegen Hongarije, waar Dominik Szoboszlai de grote blikvanger is. De 23-jarige middenvelder, die afgelopen zomer de overstap maakte naar Liverpool, is niet alleen een uitblinker in de Premier League, maar ook aanvoerder van het Hongaarse nationale team. Zijn weg naar de top begon al op jonge leeftijd, dankzij de strikte en unieke begeleiding van zijn vader, Zsolt Szoboszlai. VoetbalNieuws vertelt je meer over deze speler.

Hoe werd Dominik Szoboszlai getraind door zijn vader?

Dominik werd op 25 oktober 2000 geboren in Székesfehérvár, Hongarije. Zijn vader, zelf een voormalig voetballer, speelde een cruciale rol in de vroege ontwikkeling van zijn zoon. Zsolt nam de training van Dominik al op jonge leeftijd serieus en bedacht allerlei onconventionele methodes om hem technisch te ontwikkelen. Zo liet hij zijn zoon slalommen langs waterflessen, jongleren met ballonnen en zelfs dribbelen met golfballen. Deze methoden waren erop gericht om Dominik een perfecte balcontrole en techniek bij te brengen. De trainingen waren streng, maar speels: als Dominik een waterfles omstootte, moest hij opnieuw beginnen, en elke oefening werd als een wedstrijd gezien.

Hoe begon de carrière van Dominik Szoboszlai?

Deze opvoeding, waarin alles draaide om competitie, zorgde ervoor dat Dominik al vroeg leerde omgaan met druk en uitdagingen. Zsolt zette zelfs een voetbalacademie op, Fonix Gold, om zijn zoon en andere talenten uit de regio beter te trainen. De harde leerschool wierp al snel zijn vruchten af. Op zijn zestiende werd Dominik opgepikt door Red Bull Salzburg, waar hij zich snel ontwikkelde tot een van de grootste talenten van Europa.

Bij Salzburg viel Szoboszlai op door zijn aanvallende kwaliteiten en veelzijdigheid. Hij was betrokken bij vele doelpunten, zowel met assists als met prachtige schoten van afstand. Zijn indrukwekkende prestaties leverden hem in januari 2021 een transfer op naar RB Leipzig, waar hij ondanks een blessure zijn stempel drukte op het Duitse voetbal. Met Leipzig won hij twee keer de DFB-Pokal en bevestigde hij zijn status als topmiddenvelder.

Dominik Szoboszlai is de aanvoerder en sterspeler van Hongarije, de tegenstander van Nederland in de Nations League

Bij welke club speelt Dominik Szoboszlai?

In de zomer van 2023 volgde de grote stap naar Liverpool, waar Szoboszlai voor €70 miljoen werd binnengehaald. Sindsdien heeft hij zijn waarde bewezen in de Premier League met zijn techniek, inzicht en werklust. Zijn debuutdoelpunt voor Liverpool, een schot van afstand, liet zien waarom de club zo veel vertrouwen in hem heeft. Hoewel zijn trainer Arne Slot benadrukt dat hij meer moet scoren, is Szoboszlai al uitgegroeid tot een sleutelspeler in het team.

Dominik Szoboszlai als aanvoerder van Hongarije

Als aanvoerder van Hongarije is Szoboszlai de leider van zijn generatie. Sinds hij de aanvoerdersband in 2022 overnam, heeft hij zijn team naar meerdere successen geleid, waaronder kwalificatie voor het EK 2024. Zijn verhaal van een kind dat zijn techniek aanscherpte met golfballen tot een van de grootste sterren in het Europese voetbal, is een bewijs van doorzettingsvermogen en vastberadenheid.

In onderstaande video worden de kwaliteiten van Szoboszlai tentoongesteld.