Wie is Martin Ádám, de cultspits van Hongarije?

Wie is Martin Adam?
Vandaag om 19:10

Nederland neemt het in de UEFA Nations League op tegen Hongarije. Bij Mágikus Magyarok is Martin Adam de absolute cultheld. Wie is deze spits precies? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Martin Ádám?

Martin Ádám werd geboren op 6 november 1994 in Boedapest, Hongarije. De 29-jarige spits is met zijn lengte van 1.91 meter en imposante lichaamsbouw een opvallende verschijning op het veld. Hij speelt momenteel voor Asteras Tripolis in de Griekse Super League, na eerder successen te hebben behaald in Zuid-Korea bij Ulsan Hyundai. Ádám heeft een reputatie opgebouwd als een krachtige pinchhitter en cultheld, met name door zijn fysieke aanwezigheid en zijn prestaties voor het Hongaarse nationale team.

Begin van zijn carrière in Hongarije

Ádám begon zijn carrière in Hongarije, waar hij onder andere voor Vasas en Paksi speelde. Zijn grote doorbraak kwam in het seizoen 2021-2022, toen hij topscorer werd van de Hongaarse competitie met maar liefst 31 doelpunten. Dit leverde hem een transfer op naar Ulsan Hyundai in Zuid-Korea, waar hij twee keer de K League 1-titel won. Ondanks dat hij vaak als invaller speelde, was Ádám van grote waarde voor het team en scoorde hij regelmatig cruciale doelpunten, waaronder een hattrick in de AFC Champions League.

Internationale carrière en cultstatus

Op internationaal niveau debuteerde Martin Ádám in 2022 voor het Hongaarse nationale team. Hij scoorde zijn eerste doelpunt in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Estland in 2023. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een vaste waarde in het team van bondscoach Marco Rossi. Zijn opvallende uiterlijk en krachtige speelstijl hebben hem de bijnaam 'Hongaarse Viking' opgeleverd, een titel die hij draagt met trots. Tijdens het Europees Kampioenschap van 2024 werd hij vooral door zijn verschijning een cultheld, hoewel hij op het veld minder in de schijnwerpers stond.

Ádám is een echte teamspeler die door zijn fysieke kracht en lengte gevaarlijk is in de lucht en in duels. Hoewel hij geen verfijnde techniek bezit, is hij met zijn doorzettingsvermogen en vermogen om te scoren een waardevolle aanvaller voor zowel zijn club als het nationale team. Op vrijdag 11 oktober speelt hij met Hongarije tegen Nederland in de Nations League, waar hij opnieuw zijn stempel hoopt te drukken.

Bekijk hier naar beelden van Ádám: