Waar komt de diepgewortelde rivaliteit tussen Nederland en Duitsland vandaan?

Waar komt de diepgewortelde rivaliteit tussen Nederland en Duitsland vandaan?
12 oktober om 11:27

Maandagavond speelt het Nederlands elftal een cruciale Nations League-wedstrijd tegen Duitsland in München. Dit duel gaat verder dan alleen voetbal, het is een nieuwe episode in een decennialange rivaliteit tussen de twee landen, die geworteld is in zowel geschiedenis als sportieve confrontaties. VoetbalNieuws vertelt je waar dat historisch gezien vandaan komt.

De rivaliteit tussen Nederland en Duitsland in het voetbal

Waarom zijn Nederland en Duitsland sportieve rivalen van elkaar?

Tweede Wereldoorlog
De wortels van deze rivaliteit liggen in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog bezette Nazi-Duitsland Nederland, wat leidde tot diepe wrok onder de Nederlandse bevolking. Deze gevoelens werden door de jaren heen overgedragen op het voetbalveld, waar Nederland en Duitsland elkaar vaak troffen in beladen wedstrijden. De onderlinge wedstrijden hebben sindsdien bijna altijd een politieke ondertoon gehad.

WK-finale 1974
Een van de meest memorabele momenten kwam tijdens de WK-finale van 1974. Nederland, dat furore maakte met totaalvoetbal onder aanvoering van Johan Cruijff, stond in München tegenover West-Duitsland. Ondanks een vroege voorsprong door een penalty van Johan Neeskens, verloor Nederland met 2-1. Die nederlaag werd door veel Nederlanders gezien als een nationale tragedie, en Duitsland groeide uit tot een sportieve aartsvijand.

Johan Cruijff in duel met Berti Vogts in de WK-finale van 1974

Revanche in 1988
De wraak kwam echter in 1988, toen Nederland tijdens het EK de halve finale speelde tegen Duitsland in Hamburg. Marco van Basten scoorde laat de beslissende 2-1, wat leidde tot grote vreugde in Nederland. Na de wedstrijd haalde Ronald Koeman het shirt van Olaf Thon door zijn kont, een actie die het beladen karakter van de rivaliteit benadrukte. Nederland won uiteindelijk het toernooi, maar deze halve finale wordt nog steeds als het hoogtepunt gezien.

Spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler
De animositeit nam verder toe in 1990 tijdens het WK, toen Frank Rijkaard en Rudi Völler betrokken raakten bij een hevig conflict. Rijkaard spuugde tot tweemaal toe naar Völler, wat leidde tot rode kaarten voor beide spelers. Het incident staat symbool voor de felle rivaliteit die vaak tot kookpunt komt in onderlinge duels. Lothar Matthäus, een van de bekendste Duitse spelers, was jarenlang het mikpunt van haat onder Nederlandse supporters. Zijn arrogante houding en successen met Duitsland maakten hem bijzonder impopulair in Nederland, wat de spanningen alleen maar vergrootte.

Buiten het veld voelden veel Nederlanders zich jarenlang minderwaardig aan Duitsland, zowel economisch als politiek. Voetbal bood daarom een kans om revanche te nemen op de 'grote broer' uit het oosten. Elke overwinning op Duitsland werd gezien als een nationale prestatie.

In dit Nations League-seizoen ontmoeten Nederland en Duitsland elkaar nu voor de tweede keer. In september eindigde de eerste wedstrijd in Amsterdam in een spectaculaire 2-2, waarbij beide ploegen lieten zien waarom deze rivaliteit nog altijd springlevend is. Maandagavond in München staat er dus niet alleen een plaats in de Nations League op het spel, maar ook nationale trots.