Nederland op weg naar kraker: zo presteerde Oranje in het verleden in München

Nederland op weg naar kraker: zo presteerde Oranje in het verleden in München
13 oktober om 07:42

Het Nederlands Elftal moet na een listig gelijkspel tegen Hongarije een beter resultaat zien neer te zetten tegen Duitsland. De kraker vindt maandagavond plaats in München en dat is een voetbalstad waar Nederland zowel hoogte- als dieptepunten heeft beleefd. Hoe deed Nederland het in het verleden in de Duitse hoofdstad? VoetbalNieuws.nl neemt je mee terug in de tijd. 

Zo presteerde Oranje in het verleden in München

Oranje speelde in totaal slechts vier interlands in de Beierse stad, maar dat waren wel direct enkele van de meer iconische wedstrijden. In 1974 nam Oranje het in de WK-finale op tegen West-Duitsland. Na een rake strafschop van Johan Neeskens kon de voorsprong niet worden vastgehouden. Paul Breitner en Gerd Müller zorgden uiteindelijk voor de overwinning van Die Mannschaft.

Het was veertien jaar later wederom in München dat Nederland een grote finale speelde: de EK-finale van 1988 vond plaats in de Duitse hoofdstad. Deze keer was Oranje wél de winnaar tegen de Sovjet-Unie, mede door een magistrale goal van Marco van Basten. Enkele maanden na de EK-winst moest Oranje wederom in München optreden voor de kwalificatie voor het WK 1990, waarin met 0-0 werd gelijkgespeeld tegen Duitsland.

Op het EK 2024 speelde Oranje nog een wedstrijd in München, namelijk de achtste finale tegen Roemenië. Uiteindelijk won Nederland dat duel door twee late goals van Donyell Malen.

Alle wedstrijden in München
1974: West-Duitsland - Nederland 2-1
1988: Nederland - Sovjet-Unie 2-0
1988: Duitsland - Nederland 0-0
2024: Roemenië - Nederland 0-3