Wie is Tim Kleindienst?

Wie is Tim Kleindienst, laatbloeier en de nieuwe spits van Duitsland?

Vandaag om 14:25

Duitsland heeft met Tim Kleindienst een nieuwe spits. De boomlange aanvaller is een laatbloeier en werd door Julian Nagelsmann opgeroepen voor het nationale team. Wie is Kleindienst? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Tim Kleindienst?

Tim Kleindienst werd geboren op 31 augustus 1995 in Jüterbog, Duitsland. Hij begon zijn voetbalcarrière bij FC Viktoria Jüterbog, maar maakte al snel de overstap naar Energie Cottbus. In 2013 maakte hij zijn debuut in de 2. Bundesliga op slechts 18-jarige leeftijd. Ondanks zijn talent kreeg Kleindienst niet veel speelminuten en degradeerde zijn club naar de 3. Liga. In het daaropvolgende seizoen vond hij zijn vorm en scoorde hij 13 keer in 35 wedstrijden.

Doorbraak bij SC Freiburg en FC Heidenheim

Na zijn sterke seizoen bij Energie Cottbus vertrok Kleindienst in 2015 naar SC Freiburg, maar blessures hinderden zijn progressie. Hij werd verhuurd aan FC Heidenheim, waar hij eindelijk zijn potentieel liet zien. Met zeven doelpunten in 27 wedstrijden bewees hij een waardevolle spits te zijn. Na zijn terugkeer naar Freiburg maakte hij zijn debuut in de Bundesliga, maar zijn succes bleef beperkt, wat leidde tot zijn definitieve overstap naar FC Heidenheim in 2019.

Successen bij Heidenheim en overstap naar België

Kleindienst beleefde zijn grote doorbraak bij FC Heidenheim, vooral in het seizoen 2022/23. Met 25 doelpunten leidde hij de club naar promotie naar de Bundesliga, een historisch moment voor Heidenheim. Dit succes leverde hem in de zomer van 2020 een transfer op naar het Belgische KAA Gent. Zijn periode in België was echter kort, en na een half jaar keerde hij op huurbasis terug naar Heidenheim, waar hij opnieuw het net gemakkelijk wist te vinden.

Borussia Mönchengladbach en internationaal debuut

In de zomer van 2024 maakte Kleindienst de overstap naar Borussia Mönchengladbach. Hier maakte hij meteen indruk met drie doelpunten in zijn eerste zes wedstrijden. Zijn sterke prestaties in de Bundesliga leidden tot zijn eerste oproep voor het Duitse nationale team. In oktober 2024 debuteerde hij tegen Bosnië en Herzegovina in de UEFA Nations League. Ondanks zijn late internationale doorbraak staat Kleindienst bekend als een harde werker en sterke kopper, en wordt hij vaak vergeleken met Edin Džeko vanwege zijn speelstijl.