Spelersvakbond FIFPRO dient klacht in jegens de FIFA over bomvolle speelkalender

Spelersvakbond FIFPRO dient klacht in jegens de FIFA over bomvolle speelkalender
Vandaag om 17:15

Spelersvakbond FIFPRO heeft samen met de organisator van de Europese competities, European Leagues, een klacht ingediend bij de Europese commissie tegen de FIFA over de bomvolle speelkalenders. VoetbalNieuws vertelt je hoe het verhaal in elkaar zit.

De voetbalkalenders puilen uit. Afgezien van enkele weken rust is de speelkalender bomvol. Tussen het afgelopen seizoen en dit seizoen zat het EK en komend jaar zomer zal daar het WK voor clubteams plaats gaan vinden. Volgens onder meer de spelers is de kalender te vol en daarom zijn er stappen ondernomen.

Waarom heeft de FIFPRO samen met de European League een klacht ingediend?

De officiële lezing stelt dat men bang is voor de impact van de steeds drukker wordende speelkalenders. Daarmee doelt men op de kans op blessures. Het opleggen van beslissingen door de FIFA over de internationale kalender is een vorm van misbruik van dominantie en is in strijd met het recht van de Europese Unie”, aldus de FIFPRO, European Leagues en La Liga in een verklaring. European Leagues is een vereniging die de overige top-vijf competities overkoepelen.

Met name het intreden van het WK voor clubs in de zomer is een heikel punt. Volgens LaLiga-voorzitter Javier Tebas handelt de FIFA 'enkel in eigenbelang' en daar sluit Premier League-voorzitter Richard Masters zich bij aan. "Er is een omslagpunt bereikt. De feedback die we van spelers krijgen, is dat er te veel voetbal wordt gespeeld en dat er voortdurend wordt uitgebreid."