Dit is het AFAS Stadion, de thuisbasis van AZ Alkmaar

Dit is het AFAS Stadion, de thuisbasis van AZ Alkmaar
Vandaag om 07:50

Het AFAS Stadion in Alkmaar is sinds 2006 de vaste thuisbasis van AZ. Met een capaciteit van 19.478 plaatsen biedt het onderdak aan duizenden supporters. De bouw van het stadion kostte 38 miljoen euro en het is sindsdien een belangrijk herkenningspunt voor de club en haar fans.

Opening en eerste wedstrijd
Op 4 augustus 2006 vond de openingswedstrijd plaats, waarbij AZ het opnam tegen het Engelse Arsenal. De wedstrijd eindigde in een 0-3 nederlaag voor AZ, waarbij Gilberto Silva het eerste doelpunt scoorde in het nieuwe stadion. De naam van het stadion was aanvankelijk omstreden; veel fans hadden gehoopt op de naam 'Victorie Stadion', maar het werd het DSB-stadion, vernoemd naar de toenmalige hoofdsponsor.

Renovatie na dakinstorting
In augustus 2019 stortte het dak boven de Molenaartribune in vanwege harde wind. Er vielen geen slachtoffers, maar het stadion werd voor onbepaalde tijd gesloten. AZ speelde zijn thuiswedstrijden tijdelijk in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Na uitgebreide renovaties, waaronder een compleet nieuw dakontwerp, kon AZ op 11 september 2021 weer terugkeren in het vernieuwde stadion. Het vernieuwde AFAS Stadion biedt nu meer comfort voor de fans en is voorzien van duurzame aanpassingen zoals zonnepanelen en LED-verlichting.