Van Simons tot Kist: deze Nederlanders speelden ooit voor Paris Saint-Germain

Van Simons tot Kist: deze Nederlanders speelden ooit voor Paris Saint-Germain
Vandaag om 08:34

Paris Saint-Germain is dinsdagavond de tegenstander van PSV in de Champions League. De Parijzenaren kennen een geschiedenis met Nederlandse spelers en Voetbalnieuws zet ze op een rij.

PSV zal een lastige kluif zijn voor PSG. De Eindhovenaren weten de huid vaak duur te verkopen en afgelopen seizoen werd de achtste finale nog gehaald. PSG is echter vaste klant in de eindrondes van het miljardenbal en zal enkel tevreden zijn met drie punten.

Welke Nederlanders speelden eerder bij PSG?

Momenteel staat er één Nederlander onder contract bij PSG. Xavi Simons verruilde in 2019 FC Barcelona voor Parijs. De aanvallende middenvelder speelde elf wedstrijden voor de club waarna hij PSG verruilde voor PSV. Er bleek echter een terugkeerclausule te bestaan en na één seizoen keerde Simons terug naar Frankrijk om verhuurd te worden aan RB Leipzig.

Voor Simons stonden er vier Nederlanders onder contract in Parijs en tijdens zijn contract voegde Georginio Wijnaldum zich bij de ploeg. De middenvelder kwam over van Liverpool, maar kon geen basisplaats veroveren. In totaal speelde hij slechts 38 wedstrijden waarna Wijnaldum naar AS Roma vertrok. Mitchel Bakker mocht zich wel met enige regelmaat basisspeler van Paris noemen. Tussen 2019 en 2021 speelde Bakker 45 wedstrijden voor PSG en won hij onder meer één landstitel en twee Franse bekers.

De meeste prijzen bij PSG werden echter gepakt door Gregory van der Wiel. De back verruilde in 2012 Amsterdam voor Parijs en speelde uiteindelijk 132 wedstrijden voor de topclub. Drie seizoenen was de verdediger een vaste waarde en in zijn laatste seizoen wisselde hij vaak met Serge Aurier. Bij PSG won Van der Wiel vier kampioenschappen en twee Franse bekers.

In een ver verleden speelden ook Kees Kist en Pierre Vermeulen bij PSG. Kist scoorde achttien maal in 47 wedstrijden en won in 1983 de Franse beker. Vermeulen speelde 56 keer voor PSG en scoorde slechts eenmaal. Hij werd, in tegenstelling tot Kist, wel kampioen. Namelijk in 1986.

Nederlanders bij PSG:
Xavi Simons: 2019-heden – 11 wedstrijden
Georginio Wijnaldum: 2021-2022 – 38 wedstrijden
Mitchel Bakker: 2019-2021 – 45 wedstrijden
Gregory van der Wiel: 2012-2016 – 132 wedstrijden
Pierre Vermeulen: 1985-1987 – 56 wedstrijden
Kees Kist: 1982-1983 – 47 wedstrijden