Wie is Bruno Lage, de nieuwe trainer van Benfica?

Wie is Bruno Lage, de nieuwe trainer van Benfica?
Vandaag om 11:56

Woensdagavond staat Feyenoord voor een grote uitdaging in de Champions League, wanneer ze het opnemen tegen Benfica. De Portugese topclub wordt sinds september 2024 geleid door Bruno Lage, die werd aangesteld nadat de vorige trainer, Roger Schmidt, vroeg in het seizoen werd ontslagen. Lage keerde daarmee terug naar Benfica, de club waar hij in het verleden al succesvol was. Maar wie is Bruno Lage, de man die de Portugezen weer naar succes moet leiden? VoetbalNieuws vertelt je meer.

Wie is Bruno Lage, de trainer van Benfica?

Bruno Miguel Silva do Nascimento, zoals hij voluit heet, werd geboren op 12 mei 1976 in Setúbal, Portugal. Als voetballer maakte hij weinig furore, maar zijn talent als coach werd al vroeg duidelijk. Hij begon zijn trainerscarrière in de jeugdteams van Vitória Setúbal, voordat hij in 2004 als jeugdcoach bij Benfica aan de slag ging. Daar werkte hij bijna tien jaar en had hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge talenten, waaronder João Cancelo.

De jeugdcoach die groot succes vond
Lage's eerste grote doorbraak als hoofdtrainer kwam in januari 2019, toen hij halverwege het seizoen werd aangesteld als interim-trainer van het eerste elftal van Benfica. Hij wist het team direct te transformeren en leidde ze naar het landskampioenschap met een indrukwekkende reeks overwinningen. Onder zijn leiding groeide João Félix uit tot een ster, en Lage kreeg lof voor zijn aanvallende speelstijl en het vermogen om jeugdspelers te integreren in het eerste elftal. Dat seizoen scoorde Benfica 103 doelpunten in de competitie, waarmee ze het record uit 1964 evenaarden.

Engels avontuur bij Wolverhampton Wanderers
Na zijn succes bij Benfica kreeg Lage een kans in de Premier League, waar hij in 2021 werd aangesteld als trainer van Wolverhampton Wanderers. Bij Wolves introduceerde hij aanvallend voetbal, maar wist hij ook een sterke defensieve organisatie neer te zetten. Hoewel zijn eerste seizoen veelbelovend was, verloor het team in zijn tweede seizoen momentum en werd hij in oktober 2022 ontslagen na tegenvallende resultaten. Een korte periode bij het Braziliaanse Botafogo volgde in 2023, maar zijn avontuur daar eindigde snel na een reeks teleurstellende resultaten.

Een onverwachte terugkeer naar Benfica
In september 2024 keerde Lage terug naar Benfica, op zoek naar nieuw succes. Hij erfde een team dat in de problemen zat, maar met zijn ervaring en kennis van de clubcultuur lijkt hij de juiste persoon om het tij te keren. Zijn nadruk op aanvallend voetbal en jeugdontwikkeling sluit goed aan bij de tradities van de club, en de fans hopen dat hij Benfica weer kan laten meestrijden op het hoogste Europese niveau.

De wedstrijd tegen Feyenoord wordt een belangrijke graadmeter voor Lage en zijn team. Kan hij de club opnieuw naar de knockout-fase van de Champions League leiden, zoals hij eerder succesvolle Europese campagnes leidde? Eén ding is zeker: Feyenoord staat woensdag tegenover een coach met een duidelijke visie en de ambitie om Benfica terug aan de top te brengen.