Alles wat je moet weten over FK Qarabag, de Azerbeidzjaanse tegenstander van Ajax

Dit moet Ajax weten over FK Qarabag, de Europa League-opponent uit Azerbeidzjan
Vandaag om 13:27

Ajax speelt donderdagavond om 18.45 uur in de Europa League tegen FK Qarabag, een club die voor veel Nederlandse voetbalfans onbekend is. Qarabag is al jarenlang een dominante kracht in de Azerbeidzjaanse competitie en maakt regelmatig indruk in Europa, maar hoe sterk is deze ploeg en waar liggen hun zwaktes? VoetbalNieuws vertelt het je!

Sterke punten van FK Qarabag

Onder leiding van trainer Gurban Gurbanov, die al sinds 2008 (!) de club leidt, speelt Qarabag vanuit een sterk georganiseerd 4-4-2-systeem. De ploeg verdedigt compact en diep op eigen helft, loerend op fouten van de tegenstander om snel om te schakelen. Aanvallend draait veel om spits Juninho. De Braziliaan scoort veel en is zowel fysiek sterk als een harde werker die verdedigers onder druk zet.

Een andere belangrijke speler is Abdellah Zoubir. Deze Franse linkshalf is technisch vaardig en een meester in het creëren van kansen. Hij beweegt slim tussen de linies en bedient de aanvallers met nauwkeurige passes en voorzetten. Zoubir is onmisbaar in het aanvalsspel van Qarabag, dat vaak via de flanken komt en de spitsen zoekt met hoge ballen.

Abdellah Zoubir in actie namens FK Qarabag
Abdellah Zoubir (links) in actie in het Europa League-duel met Tottenham Hotspur.

Zwaktes van FK Qarabag

Ondanks hun degelijke organisatie zijn er zwakke plekken in de defensie van Qarabag. Vooral bij voorzetten is de verdediging kwetsbaar. De centrale verdedigers communiceren soms slecht, wat ruimte oplevert voor aanvallers zoals Brian Brobbey en Wout Weghorst om gevaarlijk te worden in de lucht. Ook ontbreekt het Qarabag aan snelheid in de achterhoede, wat betekent dat Ajax met diepe ballen achter de verdediging kan toeslaan. Daarnaast brengt Qarabag risico's in de opbouw. De backs schuiven vaak ver op, waardoor er ruimte ontstaat achterin. Als Ajax hoog druk zet en de bal vroeg verovert, kunnen spelers zoals Bertrand Traoré of Mika Godts dit benutten in de omschakeling.

Zo moet Ajax spelen tegen FK Qarabag

Ajax moet het tempo in balbezit hoog houden en vooral diepgang zoeken vanuit het middenveld. Kenneth Taylor en Branco van den Boomen kunnen met slimme loopacties en passes achter de verdediging veel gevaar creëren. Door de kwetsbaarheid van Qarabag bij voorzetten kunnen kopsterke spelers als Brobbey en Weghorst profiteren. Ajax moet ook georganiseerd druk zetten op de opbouw van Qarabag, omdat de backs ver doorschuiven en kwetsbaar zijn voor snelle counters.

Gurban Gurbanov, de man die al zestien jaar lang trainer is van FK Qarabag
Gurban Gurbanov, de man die al zestien jaar lang trainer is van FK Qarabag.

Naast Juninho en Zoubir heeft Qarabag nog enkele andere dreigingen. Patrick Andrade, international voor Kaapverdië, is een fysiek sterke middenvelder met een goed schot. Ook Oleksiy Kashchuk, een snelle aanvaller die van Shakhtar Donetsk kwam, is gevaarlijk in één-tegen-één-situaties.

Conclusie

Hoewel Qarabag vaak de groepsfase van de Europa League bereikt, kent het ook zware nederlagen tegen sterkere clubs. Dit seizoen verloor Qarabag met 3-0 van Tottenham Hotspur en ging het met 2-1 onderuit tegen Malmö FF. Toch versloegen ze in de kwalificaties Ludogorets Razgrad met 2-7, wat aantoont dat ze niet onderschat mogen worden. Ajax zal het merendeel van het balbezit hebben en moet Qarabag snel onder druk zetten om hun opbouw te verstoren. Met diepgang en voorzetten kan Ajax gebruikmaken van de zwakke punten in de defensie van de Azeri's. Maar onderschatting kan gevaarlijk zijn.