Van Halst: 'Ajax-linies moeten vanavond wel dertig meter dichter bij elkaar staan'

26 oktober 2022 om 18:59

Heel voetbalminnend Nederland is in afwachting van de Champions League-kraker tussen Ajax en Liverpool. De Amsterdammers zullen moeten winnen om nog aanspraak te kunnen maken op een plek in de knock-outfase. Bij Ziggo Sport wordt er voor aanvang al flink geanalyseerd, onder meer door Jan van Halst.

De cijfers spreken voor zich. Ajax staat na vier poulewedstrijden op de derde plaats met drie punten. Het incasseerde daarnaast twaalf tegendoelpunten, waarvan tien tegen Napoli. "Het hele elftal geeft heel veel ruimte weg. Dat is echt een patroon geworden. Wanneer ze wat druk zetten, wordt er in één keer een lange bal gegeven, doorgekopt en Napoli kan doorlopen. Ik heb er speciaal voor gekozen om niet alleen de doelpunten te laten zien, maar ook de andere kansen die erdoor ontstonden", aldus Van Halst die ondersteund wordt door beelden.

Hij laat een fase zien aan het einde van de eerste helft tegen Napoli-thuis. "Enorme ruimtes, net nadat de bal naar voren wordt geschoten. Organisatorisch staat het helemaal verkeerd. Kijk wat een gevaar eruit komt. Het is dat ze niet scoren, maar het is een tweehonderdprocentkans. Er zijn zoveel ruimtes. Dan kun je wel naar de verdediging alleen kijken, maar het begint bij het drukzetten voorin. Helemaal vanavond moeten ze wel dertig meter dichter bij elkaar spelen."

Ajax – Liverpool begint om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena en is live te volgen op RTL 7. Daarnaast zullen wij uiteraard ook verslag doen via ons liveblog.