Hedwiges Maduro, Ajax, PSV, John Hetinga

Maduro onder de indruk van verandering bij Ajax: 'Normen en waarden teruggebracht'

23 april 2023 om 10:04

Hedwiges Maduro is onder de indruk van de verandering bij Ajax onder John Heitinga. De voormalig ploeggenoot begrijpt maar al te goed dat de trainer van Ajax midden in het seizoen instapte bij de Amsterdammers.

Maduro geeft in gesprek met Nu.nl aan dat hij onder de indruk is van de mentaliteitsverandering bij Ajax. "Ik zie dat Heitinga een bepaalde mentaliteit heeft teruggebracht: normen, waarden en duidelijkere regels. En hij straalt Ajax uit. Hij eist winst én mooi voetbal. Winst lukt meestal wel, alleen qua spel komt er nog niet altijd uit wat Heitinga in zijn hoofd heeft."

Heitinga en Maduro speelde midden vorig decennium samen bij Ajax. "Heitinga heeft een risico genomen door midden in een seizoen in te stappen als hoofdtrainer. Hij werkt nu met een groep die is gevormd door anderen. En er was geen tijd om er een nieuwe speelstijl in te slijpen", vertelt de analist. "Aan de andere kant snap ik wel een beetje dat de verleiding groot is als de club je vraagt, ook al had Heitinga zelf misschien een rustigere opbouw van zijn trainerscarrière in zijn hoofd. Hij is nog in ontwikkeling als coach. En ik ben heel benieuwd hoe die ontwikkeling doorgaat als hij trainer van Ajax blijft. Wat voor trainer is hij? Is het alleen de Ajax-manier of denkt hij ook anders over voetbal? Dat is een langer proces. Dat moet hij zelf ook nog een beetje ontdekken."