Wat heeft de Nations League voor vrouwen met de Olympische Spelen te maken?

Wat heeft de Nations League voor vrouwen met de Olympische Spelen te maken?

3 mei 2023 om 12:30
Laatste update: 3 mei 2023 om 12:54

In het seizoen 2023/2024 wordt er voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal een Nations League georganiseerd. Hiermee kan ook plaatsing voor de Olympische Spelen worden afgedwongen. Hoe zit dat in elkaar? VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Nederland is middels de Oranje Leeuwinnen uiteraard ook vertegenwoordigd in de Nations League. De dames van bondscoach Andries Jonker nemen het tussen september en december in poule A1 op tegen Engeland, België en Schotland. Mochten de Nederland vrouwen daarin eerste worden, dan plaatst het zich voor de Final Four in februari 2024.

Hoe kunnen de Oranje Leeuwinnen zich via de Nations League plaatsen voor de Olympische Spelen?

Tijdens dat mini-eindtoernooi, dat in een nader te bepalen land plaatsvindt, zijn twee tickets te verdienen voor de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs. De twee beste ploegen van de Final Four, de twee finalisten dus, krijgen een ticket. In het geval dat Frankrijk, het gastland van de Olympische Spelen, zich voor de finale plaatst, gaat het tweede ticket naar de winnaar van de troostfinale; de nummer drie.


Lieke Martens is een van de absolute sterspeeltsers van het Nederlands elftal.

Er is dus genoeg om voor te spelen voor de Oranje Leeuwinnen! Wil je meer weten over de Nations League voor vrouwen? Neem dan een kijkje tussen onze andere artikelen!