Wie is Alèxia Putellas, Gouden Bal-winnares en sterspeelster van de Spaanse ploeg?

Wie is Alèxia Putellas
10 juli 2023 om 07:53

Het WK Vrouwen trapt over enkele dagen af en ook Spanje doet mee aan het landentoernooi. Sterspeelster Alèxia Putellas is hersteld van een zware knieblessure en zal ook op het toernooi te vinden zijn. Wie is deze Gouden Bal-winnares? VoetbalNieuws werpt de spreekwoordelijke blik. 

Alèxia Putellas Segua werd op 4 februari 1994 geboren in het Spaanse Mollet del Vallès. Als meisje liep Putellas door de jeugdopleidingen van FC Barcelona, CE Sabadell en RCD Espanyol. Putellas zette in het seizoen 2010-2011 haar eerste stappen in de hoogste competitie voor vrouwen in Spanje bij Espanyol. Het seizoen daarop vertrok de speelster naar Espanyol en een jaar later pikte Barcelona de tiener op. 

In de nationale jeugdploegen van Spanje ging het Putellas goed af. De aanvallende middenvelder werd in 2010 en 2011 Europees Kampioen van de O17-ploegen met Spanje. In 2013 maakte Putellas haar debuut voor de nationale ploeg van de Spaanse vrouwen. Inmiddels staat de teller op 66 interlands en 26 doelpunten. In juli 2022 raakte de speelster zwaar geblesseerd aan de knie: Putellas scheurde haar voorste kruisband en moest negen maanden revalideren. Eind maart van dit jaar was Putellas weer langzaam aan het trainen en inmiddels is de middenvelder klaar voor het WK. 

Veel onderscheidingen voor The Queen

Putellas ontving in 2015 haar eerste onderscheiding en werd benoemd tot beste Catalaanse voetbalster tijdens het Gala de les Estrelles, een jaarlijkse prijsuitreiking die in 2011 in het leven werd geroepen. Putellas ontving deze onderscheiding ook nog in 2017 en 2021. In 2021 won Putellas ook haar eerste Gouden Bal, nadat de speelster de treble wist te winnen met FC Barcelona. In 2022 wist Putellas opnieuw de Gouden Bal te winnen. Putellas wordt beschouwd als een van de beste voetbalsters aller tijden.