Dit houdt Feyenoord minimaal over aan deelname in de Champions League

Hoeveel verdiende Feyenoord tot nu toe in de Champions League?

13 december 2023 om 23:15
Laatste update: 13 december 2023 om 23:15

Feyenoord werd afgelopen seizoen na vijf jaar weer eens kampioen van Nederland en dat betekende dat Champions League-deelname een feit was. De Rotterdammers hebben de groepsfase van het miljardenbal er inmiddels opzitten en zijn na vier nederlagen uitgeschakeld. Wat heeft Feyenoord tot nu toe verdiend in de Champions League? VoetbalNieuws legt het je uit.

Startpremie

Alle clubs die de groepsfase van de Champions League bereiken zijn op voorhand al verzekerd van de nodige miljoenen. Zo krijgt elke club gegarandeerd 15.64 miljoen euro aan de start van het toernooi, de zogeheten startpremie. Die hebben de Rotterdammers in ieder geval al in hun zak gestoken.

Wat heeft Feyenoord tot nu toe in de Champions League verdiend?
Calvin Stengs viert feest na de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League tussen Feyenoord en Celtic

Coëffiëntenpremie

Naast de startpremie krijgen clubs in de Champions League op voorhand ook een zogeheten coëfficiëntenpremie uitgekeerd. Aangezien Feyenoord minimaal op plek 27 in de clubcoëfficiëntenranglijst staat, komt er in ieder geval al 6.82 miljoen euro binnen. Dat bedrag is opgelopen. De Rotterdammers staan namelijk nu op de 26e plaats en voor elke plek hoger ontvangt Feyenoord een bedrag van 1.137 miljoen euro. Aan de hand van de coëfficiëntenpremie staat Feyenoord nu op 7.957 miljoen. In het meest gunstige geval eindigt de Stadionclub op de 24e plaats, wat betekent dat er dan geen 6.82, maar 10.23 miljoen binnenstroomt.

Recettes en televisiegelden

Omdat Feyenoord minimaal drie thuiswedstrijden speelt, komt er nog eens twee miljoen euro aan recettes binnen. Daarnaast gaat ook minimaal een deel van de televisiegelden naar Rotterdam. Dat is in de basis twee miljoen euro, maar omdat PSV zich ook plaatste ging daar ook een deel van naar Eindhoven. Daarom ontving Feyenoord 55% van die som. Dat is een minimaal bedrag van 1.1 miljoen euro.

Overwinningen, gelijke spelen en het bereiken van volgende rondes

Tijdens de groepsfase van de Champions League kan Feyenoord nog meer geld verdienen. Een overwinning levert de club 2.8 miljoen euro op, een gelijkspel 930.000 euro en voor een verliespartij komen er geen extra inkomsten binnen. Daarnaast levert overwinteren 9.6 miljoen euro op, het bereiken van de kwartfinales 10.6 miljoen euro, de halve finale 12.5 miljoen euro, de finale 15.5 miljoen euro en de winnaar van het toernooi krijgt nog een extra 4.5 miljoen euro. 

Dit bedrag krijgt Feyenoord minimaal bijgeschreven

Wanneer je de startpremie, minst gunstige coëfficiëntenpremie, recettes en minimale TV-gelden bij elkaar optelt kom je op een totaalbedrag van 25,56 miljoen euro. Daarnaast won Feyenoord ook nog eens twee wedstrijden. Daardoor schreef de penningmeester nogmaals 5.6 miljoen euro bij. In totaal verdienden de Rotterdammers dus 31.16 miljoen euro.