Zo verliepen de eerdere WK's waarop de Oranje Leeuwinnen actief waren

Hoe verliepen de WK's waar de Oranje Leeuwinnen in het verleden actief op waren?

10 augustus 2023 om 22:57
Laatste update: 10 augustus 2023 om 22:57

De Oranje Leeuwinnen doen dit jaar mee aan het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Dat is de derde keer in de geschiedenis dat de Nederlandse vrouwen deelnemen aan het mondiale eindtoernooi. Hoe verliepen de twee eerdere edities? VoetbalNieuws zet de twee toernooien voor je op een rij.

Canada (2015)

In de zomer van 2015 namen de Oranje Leeuwinnen voor het eerst in de geschiedenis deel aan een WK. Dat toernooi werd destijds gehouden in Canada. Nederland deelde de groep met Nieuw-Zeeland, China en gastland Canada en overleefde die ook. In de achtste finales gingen de Oranje Leeuwinnen vervolgens kopje onder tegen Japan (2-1) en daarmee eindigde het toernooi in mineur.

Frankrijk (2019)

Vier jaar later kregen de Oranje Leeuwinnen een nieuwe kans op een wereldkampioenschap. Dat toernooi verliep een stuk meer succesvol. Nederland deelde de groep destijds met Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland en wist zich als groepswinnaar voor de knock-out fase te plaatsen. In de achtste finale stond er opnieuw een clash met Japan op het programma, die dit keer met 2-1 werd gewonnen. Ook de kwartfinale en halve finale tegen respectievelijk Italië en Zweden werden met 0-2 en 1-0 afgerond, waardoor de finale tegen de Verenigde Staten op het programma stond. In die eindstrijd trokken de Leeuwinnen helaas aan het kortste eind. Het werd 2-0 voor Amerika, waardoor het zilver mee naar huis werd genomen.