Vraagtekens bij doelpunt van Feyenoord: 'Niet vreemd geweest als hij had gefloten'
Scheidsrechter Jochem Kamphuis beleefde zaterdag een bezige middag in De Kuip tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Go Ahead Eagles (3-0). Eén doelpunt van Yankuba Minteh werd geannuleerd en enkele minuten later mocht een andere goal van de Gambiaan wel blijven staan. In TITELSTRIJD laat 'scheidsrechter van de eeuw' Mario van der Ende zijn licht schijnen over de situaties.
Hands-moment van Wieffer
Het eerste curieuze moment vond aan het eind van de eerste helft plaats. Mats Wieffer veroverde namens Feyenoord de bal, maar deed dit al vallend waarna hij het object met de arm raakte. Er ontstond nogal wat discussie over en na ingrijpen van de VAR en na lang wikken en wegen van Kamphuis werd het doelpunt geannuleerd en of het nu wel dan niet een bewuste actie was van de middenvelder.
"Het was voor mij een overduidelijke handsbal en voor de VAR ook", begint Van der Ende over het moment. "Makkelie (de VAR, red.) zal ongetwijfeld geïnterpreteerd hebben dat het een bewuste handsbal was. In dat geval staat heel duidelijk in de spelregels dat wanneer er een overtreding door het aanvallende team wordt gemaakt er ingegrepen mag worden. Dan komt de VAR op de lijn en zien we overduidelijk dat Wieffer de bal opzettelijk met de hand speelde."
Van der Ende benadrukt nogmaals dat de regel die eerder gelde, waarbij een goal altijd geannuleerd mag worden wanneer er sprake is van hands in de aanval van de aanvallende ploeg, afgelopen zomer door de KNVB is bijgeschaafd. "Dat is vorig jaar aangepast in de spelregels. Makkelie, daar moet ik hem in ondersteunen, zag dat Feyenoord er op dat moment voordeel uit kreeg."
Hoofdblessures bij de openingstreffer
Enkele minuten na de afgekeurde goal van Minteh was het vervolgens wel raak. De buitenspeler dribbelde zich in de zestien langs enkele verdedigers van Go Ahead Eagles, maar ook die treffer had na ingrijpen van de scheidsrechter geannuleerd kunnen worden, concludeert Van der Ende. Hij zag dat Igor Paixão en Mats Deijl naar de grond gingen met de handen op het hoofd, wat impliceerde dat er wel eens sprake zou kunnen zijn van een hoofdblessure.
"De spelers kwamen tegen elkaar aan met de hoofden en dan is er een regel dat als de scheidsrechter het ziet en denkt dat er een hoofdblessure kan ontstaan het spel mag affluiten", vervolgt de voormalig scheidsrechter, die zelf wellicht een andere beslissing had gemaakt. "Ik had het niet vreemd gevonden als de scheidsrechter wat attenter was geweest en direct had afgefloten. Ik kan niet in het hoofd kijken van Kamphuis, maar had het niet vreemd gevonden als hij had afgefloten", besluit hij.
Beluister het oordeel van Van der Ende, die ook nog ingaat op de situatie rondom Tottenham Hotspur - Liverpool, hieronder in de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD.