Welke rol van betekenis speelt PSV in het sterrenlogo van de Champions League?

Wat betekent het CL-logo vol sterren en hoe is PSV bij iedere wedstrijd aanwezig?
16 september om 08:54
Laatste update: 16 september om 09:31

PSV staat dinsdagavond voor de start van het nieuwe Champions League-seizoen. De Eindhovenaren spelen een belangrijke rol in het Champions League-logo en  Voetbalnieuws legt aan je uit wat de club hier precies mee te maken heeft. 

PSV neemt het dinsdagavond op tegen Juventus. De Eindhovenaren zijn een van de eerste deelnemers aan het miljardenbal en dat is terug te zien in het logo.

Wat betekent het logo?

Het logo van de Champions League bestaat uit acht sterren. Deze acht sterren zijn niet willekeurig gekozen, maar staan voor de acht eerste deelnemers aan het eerste toernooi. De zogenoemde 'founding members' staan symbool voor het toernooi en worden op deze manier geëerd. Een misverstand dat is ontstaan is het feit dat PSV in 1955/56 één van de ploegen was die tot deze members behoorden en dat zij daarom, in de vorm van een ster, bij iedere Champions League-wedstrijd aanwezig. PSV was weldegelijk aanwezig bij de eerste editie van de destijds Europacup 1, maar dat is niet de reden waarvoor PSV behoort tot één van de acht sterren.

De Champions League bestaat namelijk pas sinds 1992. In dat jaar werd de naam van de Europacup veranderd in de Champions League en destijds deed PSV ook mee. Daarmee is de club dus weldegelijk een 'foundig member', maar niet omdat zij in 1955 al mee deden. Naast PSV deden er dus nog zeven andere ploegen mee aan het toernooi in 1992. Dat waren destijds Rangers, Olympique Marseille, AC Milan, IFK Götenborg, Club Brugge, FC Porto en CSKA Moskou. 

Enkel PSV en AC Milan waren er in 1992 en 1955 bij waardoor zij de enige twee ploegen zijn die eigenlijk de echte 'founding members' zijn. Opvallend is dat zowel de Nederlandse als Italiaanse topclub ook bij de nieuwe Champions opzet van de partij zijn en zo bij alle veranderingen aan het toernooi deelnemer zijn. De eerste Europacup werd destijds gewonnen door recordkampioen Real Madrid. Zij wisten in de eerste vijf jaar het toernooi te winnen.