Dit zijn conclusies die je kan trekken over de selectie van het Nederlands elftal

Nieuwe interlands in aantocht: vier conclusies over de huidige selectie van Oranje

6 oktober 2023 om 12:52

Ronald Koeman heeft de definitieve selectie bekendgemaakt en zoals altijd zijn er weer een aantal noemenswaardige keuzes gemaakt. Zo maakt Nick Olij zijn debuut in de Oranje-selectie en zijn er vervangers opgeroepen voor de ontbrekende sterkhouders als Frenkie de Jong, Memphis Depay en Cody Gakpo. Dit zijn de vier conclusies die je kan trekken met het oog op de selectie voor de interlands met Frankrijk en Griekenland.

Noppert is voorlopig zijn plek kwijt

Andries Noppert was nog de eerste doelman tijdens het afgelopen WK van Oranje in Qatar, maar zijn tijd lijkt voorlopig even geweest. De goalie maakt geen al te sterke indruk bij sc Heerenveen, waar hij al negentien goals om de oren kreeg in zeven wedstrijden. Noppert was sowieso nog niet de eerste doelman geweest onder Koeman. Zijn plek wordt nu ingenomen door Olij.

Misschien wel twee beste wingbacks ter wereld

Waar de spoeling bij Oranje op veel posities dun is, is dat op de rechtsbackpositie zeker niet. Met Denzel Dumfries en Jeremie Frimpong hebben we misschien wel de twee beste wingbacks ter wereld in huis. Dan komt het volgende euvel voor Koeman: wie ga je opstellen? Om Dumfries kan je niet heen zou je zeggen, gezien de afgelopen interlandperiode waarin hij met zijn goals en assists belangrijk was tegen Griekenland en Ierland. Ook Frimpong is niet vies van een assist of een goal. Gaat Koeman één van de twee aan de linkerkant proberen?

Vijf mogelijke vervangers voor De Jong

Het gemis van De Jong zal flink doordreunen bij het Nederlands elftal. De middenvelder van Barcelona is de perfecte verbindingsspeler tussen de verdediging en aanval van Oranje. Een één op één vervanger is haast onmogelijk, maar Koeman heeft vijf middenvelders geselecteerd die op zijn positie kunnen spelen: Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Mats Wieffer, Joey Veerman en Tijjani Reijnders. Welk koppeltje gaat de bondscoach opstellen?

Brobbey en Bergwijn bij gebrek aan beter

De twee vervangers van de geblesseerde Depay en Gakpo zijn Steven Bergwijn en Brian Brobbey geworden. De twee aanvallers van Ajax maken een belabberde periode door met hun club, al is het individuele spel van Brobbey nog niet eens zo slecht. De grote vraag is of het tweetal ook zou zijn geselecteerd als Depay en Gakpo gewoon fit waren.