Wie is Amourricho van Axel Dongen, het Ajax-talent dat zijn basisdebuut maakte?

Dit is Amourricho van Axel Dongen van Ajax
9 oktober 2023 om 14:38

Amourricho van Axel Dongen maakte zondag zijn basisdebuut in de hoofdmacht van Ajax. De 19-jarige buitenspeler heeft al een rijk verleden bij de Amsterdamse club. VoetbalNieuws stelt Amourricho aan je voor.

Achtergrond en spelerscarrière

Amourricho Jahvairo Déshauntino van Axel Dongen wordt op 29 september 2004 geboren in Almere. Het talent speelde in zijn jeugd bij Zeeburgia en OSV en kwam daarna in 2013 op negenjarige leeftijd in de jeugdopleiding van de Amsterdammers terecht. Op de Toekomst doorliep hij de jeugdelftallen van Ajax waarna hij in het seizoen 2020/21 zijn debuut maakte in Jong Ajax. Zijn debuut voor de hoofdmacht van Ajax in een officiële wedstrijd kwam niet veel later. Op 15 december 2021 viel Amourricho in het duel in de KNVB-Beker in tegen BVV Barendrecht.

Een maand later maakte Amourricho ook zijn debuut in de Eredivisie voor Ajax. Dat deed de buitenspeler in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Op 9 oktober 2023 kreeg Amourricho dan eindelijk de kans op zijn basisdebuut tegen AZ in de Eredivisie. In vele maanden daarvoor speelde hij in totaal 26 wedstrijden voor Jong Ajax en drie wedstrijden in de hoofdmacht van de Amsterdammers, waarin hij in totaal vier keer scoorde. Die goals werden allemaal in de beloftenploeg gemaakt.

Blessuregevoelig

In de wedstrijd tegen AZ viel Amourricho al snel uit met een blessure. Dat komt niet uit het niets, want door de nog prille carrière van de jongeling lopen blessures als een rode draad. Tussen zijn dertiende en zestiende stond de aanvaller geregeld aan de kant wegens groeiblessures en zijn explosieve spiermassa. Verschillende hamstring-, knie- en liesblessures staken in die tijd de kop op.

In de tijd die tussen zijn debuut en basisdebuut in de Eredivisie zit kampte Amourricho ook met verschillende blessures. Tussen 24 januari 2022 en 14 september 2023 hielden vier verschillende blessures, waaronder aan de enkel, hem in totaal 467 dagen aan de kant.

Contractsituatie

Amourricho, die in 2020 zijn eerste profcontract tekende in het seizoen waarin hij werd uitgeroepen tot grootste talent van de jeugdopleiding, verlengde recentelijk zijn contract bij Ajax. Dat deed hij in mei 2023 en sindsdien heeft hij besloten om met 'Amourricho' op zijn rug te spelen en niet met Van Axel Dongen. “Jullie hebben de echte Amourricho zeker nog niet gezien”, klonk het toen. Amourricho ligt nog tot de zomer van 2027 vast in Amsterdam.