Meer details over Beuker en Ajax: 'Nieuwe functie, club wil ook 'transferman''

Meer details over Beuker en Ajax: 'Nieuwe functie, club wil ook 'transferman''
11 oktober 2023 om 06:43
Laatste update: 11 oktober 2023 om 06:45

Volgens het Algemeen Dagblad is het de bedoeling dat Marijn Beuker de gehele voetbalorganisatie binnen Ajax gaat herstructureren. Dinsdagavond werd bekend dat Louis van Gaal, sinds kort technisch adviseur bij de Amsterdammers, de oud AZ'er naar voren had geschoven. Bovendien zou de club op zoek gaan naar een 'transferman'.

Het is nog onduidelijk in welke rol Van Gaal Beuker het liefst wil zien. Hij is momenteel nog werkzaam als sportief directeur bij Queen's Park, op het tweede niveau in Schotland. Daar was hij tussen december 2021 en mei 2022 ook al eens interim-trainer. Sinds juni 2023 is de Nederlander Robin Veldman, voormalig jeugdtrainer van Ajax en assistent-trainer van RSC Anderlecht, de hoofdcoach bij de club.

Van Gaal en Beuker kennen elkaar vanuit hun periode bij AZ. In 2007 begon laatstgenoemde als coördinator talentontwikkeling in Alkmaar, waarna hij later directeur voetbalontwikkeling werd. In 2021 verliet hij AZ pas voor het avontuur in Schotland. Daarvoor werkte hij ook al eens als sportwetenschapper bij AS Roma.

'Volgens bronnen binnen de club staat Beuker open voor Ajax, waar een speciale (directeurs)functie voor hem moet worden gecreëerd', schreef De Telegraaf. 'Samen met de nog te benoemen directeur voetbalzaken en hoofd jeugdopleidingen moet de voormalige AZ’er de Ajax-academie grondig herstructureren en het Ajax-DNA bewaken.' Door het aanstellen van een zogenaamde 'transferman', lijkt de functie van technisch directeur op die manier in tweeën te worden gesplitst.

Bij Ajax wacht Beuker een uiterst zware taak. De club verkeert in een enorme crisis, nadat het door de 1-2 nederlaag tegen AZ op een voorlopig zestiende plaats in de Eredivisie staat.