Europa League-voetbal op de tocht voor Erik ten Hag en zijn Manchester United

Europa League-voetbal op de tocht voor Erik ten Hag en zijn Manchester United
28 mei om 18:00

Zaterdag wist Manchester United beslag te leggen op de FA Cup. De club kwalificeerde zich daarmee voor de Europa League. Volgens de NOS is het echter nog onzeker of United daadwerkelijk mag aantreden in de Europa League.

Het eigenaarschap van INEOS is de reden dat United mogelijk niet in de Europa League actief gaat zijn. Het Franse OGC Nice heeft zich eveneens weten te plaatsen voor het tweede toernooi van Europa en is net als United in handen van INEOS. Volgens de UEFA-regelementen mogen er niet twee clubs met dezelfde eigenaar actief zijn in dezelfde competitie. Grootaandeelhouder en INEOS-topman Sir Jim Catcliffe zal dus op zoek moeten naar een oplossing. "We zijn ons bewust van de situatie van beide clubs en zijn in dialoog met de UEFA", schrijft Ineos in een verklaring. "We zijn vol vertrouwen dat we een oplossing hebben voor het komende seizoen in Europa."

In juli starten de voorrondes van het nieuwe Europa League-seizoen. Als er dan nog geen oplossing is, zal Manchester United uitkomen in de Conference League. United eindigde in de Premier League (achtste plaats) namelijk lager dan Nice in de Ligue 1 (vijfde plaats).

Afgelopen seizoen deed een soortgelijke situatie zich ook voor bij Aston Villa en Vitória Guimarães, Brighton en Union Sint-Gillis en AC Milan en Toulouse. De clubs hadden te innige banden, waardoor er sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling. Uiteindelijk mochten deze clubs allemaal aan het toernooi deelnemen na het doorvoeren van enkele aanpassingen. Manchester United lijkt zich dus niet al teveel zorgen hoeven te maken.