Deze gastlanden van het EK wisten de poulefase van het toernooi niet te overleven

Deze gastlanden van het EK wisten de poulefase van het toernooi niet te overleven

28 mei om 21:50

Het EK staat weer voor de deur. Duitsland is dit jaar het gastland. In hoeverre is er sprake van thuisvoordeel bij een eindtoernooi? VoetbalNieuws.nl vertelt je welke gastlanden niet wisten door te dringen na de groepsfase. 

1960

Al tijdens het eerste EK ooit ging het mis voor het gastland. In 1960 was er nog geen sprake van een poulefase en kende het deelnemersveld slechts vier ploegen. Frankrijk verloor in dat jaar als gastland zowel de halve finale van Joegoslavië als in de strijd om de derde of vierde plek tegen Tsjecho-Slowakije.

1976

In 1976 deed Nederland voor het eerst mee an een EK. Het toernooi bestond nog steeds uit vier teams en werd gehouden in Joegoslavië. In de halve finale was West-Duitsland te sterk voor het gastland. Ook de strijd om de derde plek werd verloren door het gastland. In dit duel in Zagreb was Oranje met 3-2 te sterk voor Joegoslavië.

2000 

In 2000 werd het toernooi in Nederland en België afgewerkt. De Belgen kwamen in een poule met Italië, Turkije en Zweden niet verder dan een overwinning op Zweden. Hierdoor eindigden de Belgen derde in de groep en kwam het elftal niet door de groepsfase van het toernooi waar zij mede-gastland van waren. Nederland deed het in de groepsfase een stuk beter en wist de wedstrijden tegen Frankrijk, Tsjechië en Denemarken winnend af te sluiten. Uiteindelijk ging het voor Oranje in de halve finale tegen Italië mis na strafschoppen.

2008

In 2008 werd het EK wederom door twee landen georganiseerd. Zwitserland en Oostenrijk waren dit toernooi de gastlanden. De Zwitsers behaalden slechts drie punten en werden laatste in een groep met Portugal, Turkije en Tsjechië.Qua punten deed Oostenrijk het nog een stuk slechter. Tegen Polen behaalden de Oostenrijker hun enige punt. Toch werd Oostenrijk derde in de groep met Kroatië, Duitsland en Polen.

2012

Ook in 2012 werd het eindtoernooi in twee landen gehouden. Polen en Oekraïne moesten de organisatie van het toernooi in goede banen leiden. Sportief ging het beide landen niet voor de wind tijdens het toernooi. Polen eindigde roemloos onderaan in een groep met Tsjechië, Griekenland en Rusland. Oekraīne eindigde als derde in de groep met Engeland, Frankrijk en Zweden en moest eveneens na de groepsfase afscheid van het toernooi nemen.