Zo won Nederland van Frankrijk op het EK 2008

'C'est passé voor de Fransen': hoe Oranje over Frankrijk heen liep op het EK 2008

21 juni om 09:00
Laatste update: 21 juni om 12:15

Het Nederlands elftal treedt vrijdagavond in Leipzig aan tegen Frankrijk. Beide landen zullen elkaar voor de vierde keer treffen op een eindronde van het EK. De meest memorabele editie tussen de twee landen vond in Nederlands opzicht plaats op het EK 2008. VoetbalNieuws.nl neemt je mee naar de ontmoeting tussen Nederland en Frankrijk op 13 juni van dat jaar, toen Oranje over Frankrijk heenwalste.

Zo vernederde Oranje Frankrijk op het EK 2008

Tijdens het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland nam Nederland het in de Poule des Doods op tegen wereldkampioen Italië, vice-wereldkampioen Frankrijk en Roemenië. De eerste wedstrijd in Bern tegen Italië werd door Oranje met 3-0 gewonnen dankzij doelpunten van Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst. Vier dagen later, op vrijdag 13 juni, stond de tweede poulewedstrijd tegen Frankrijk op het programma. Les Bleus kwamen in de eerste poulewedstrijd niet verder dan een teleurstellende 0-0 tegen Roemenië.

Net als tegen de Italianen kwam Nederland op een 1-0 voorsprong. Dirk Kuyt kopte van dichtbij raak na een hoekschop van Rafael van der Vaart. Vervolgens hield Oranje-captain en doelman Edwin van der Sar het Nederlands elftal op de been met enkele belangrijke reddingen. Vlak na rust ontsnapte de ploeg van Marco van Basten aan een strafschop tegen, na een vermeende handsbal van André Ooijer op de inzet van Thierry Henry.

Enkele minuten later maakte Robin van Persie, die een paar minuten daarvoor inviel voor Dirk Kuyt, de bevrijdende 2-0 op aangeven van de eveneens ingevallen Arjen Robben. Ruim twintig minuten voor tijd bracht Thierry Henry de spanning terug door de 2-1 te maken. Een minuut later was de spanning alweer weg na een wondertreffer van Arjen Robben. Uiteindelijk bepaalde Wesley Sneijder in blessuretijd de eindstand op 4-1. Commentator Evert ten Napel sprak daarbij de woorden: 'C'est passé voor de Fransen.' De treffer van Sneijder werd achteraf gekozen tot mooiste doelpunt van het toernooi. Door deze overwinning was Oranje na twee wedstrijden al zeker van de kwartfinale en bovendien ook groepswinnaar doordat Italië en Roemenië eerder op de dag gelijk speelden.