Dit schrijven de Nederlandse media over Oranje-tegenstander Roemenië

Dit schrijven de Nederlandse media over Oranje-tegenstander Roemenië
27 juni om 06:56
Laatste update: 27 juni om 07:05

Het Nederlands elftal treft in de achtste finales van het EK Roemenië, een tegenstander die op papier als gunstig wordt beschouwd. Oranje plaatste zich afgelopen dinsdag als één van de beste nummers drie voor de laatste zestien. De 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk heeft er onbewust voor gezorgd dat we weg naar de finale er ineens rooskleurig uitziet. VoetbalNieuws.nl zet op een rijtje wat de algemene opinie in de Nederlandse media is.

Nederlandse media over Roemenië - Nederland

De Telegraaf beschrijft Roemenië als een verrassende winnaar van Groep E. "Roemenië viert groot feest na het laatste fluitsignaal met de fans", meldt de krant, en wijst op de belangrijke gelijkmaker van ex-Ajacied Razvan Marin tegen Slowakije. De Telegraaf waarschuwt echter ook: "De laatste vier duels met Roemenië zijn allemaal gewonnen door Nederland, maar dat zegt niet alles." Daarnaast wordt de historische achtergrond van het Roemeense voetbal belicht, met grootheden zoals Gheorghe Hagi, wiens zoon momenteel in het nationale team speelt.

De Volkskrant richt zich op de historische betekenis van de speelstad München voor Nederland en benadrukt de impact van de verrassende overwinning van Georgië op Portugal. "De koppeling aan de Roemenen bleek na de laatste duels van woensdag, met de verrassende zege van debutant Georgië op winnaar van groep F Portugal als cruciale uitslag voor Oranje." Dat zorgde er namelijk voor dat Nederland een sterkere tegenstander zoals Engeland ontliep.

Het Algemeen Dagblad toont opluchting na de loting tegen Roemenië en legt uit hoe de overwinning van Georgië op Portugal hierin een sleutelrol speelde. "Dankzij het stuntende Georgië speelt het Nederlands elftal in de achtste finales van het EK niet tegen Engeland, maar tegen Roemenië", aldus de krant. Deze loting wordt gezien als gunstig voor Nederland, dat nu een potentiële confrontatie met toplanden zoals Spanje, Duitsland, Portugal en Frankrijk tot de finale kan vermijden.

Voetbal International belicht de recente prestaties van Roemenië en de opvallende spelers in hun team. "Blikvangers bij Roemenië zijn verdediger Radu Dragusin van Tottenham Hotspur, voormalig Ajacied Razvan Marin en aanvoerder Nicolae Stanciu", schrijft het blad. Ook hier wordt de overwinning van Georgië op Portugal genoemd als doorslaggevend voor de loting: "Door de laatste resultaten in de groepsfase, die van Poule F, krijgt Oranje te maken met de groepswinnaar van Poule E: Roemenië."

Oranje hoeft komende dinsdag pas weer aan de bak. Om 18.00 uur wacht in München de ontmoeting met de Roemenen. Wanneer er wordt gewonnen, staat er in de kwartfinale een rematch met Oostenrijk of een clash met Turkije op het programma.