Wie is Edward Iordanescu, de bondscoach van Roemenië op het EK 2024?

Wie is Edward Iordanescu, de bondscoach van Roemenië op het EK 2024?
27 juni om 11:22

Roemenië heeft geschiedenis geschreven door zich voor het eerst sinds het EK 2000 te kwalificeren voor de knock-outfase van een eindtoernooi. Onder leiding van bondscoach Edward Iordănescu bereikte het team de achtste finales van het EK 2024, waar het zal strijden tegen Nederland. In de groepsfase eindigde Roemenië verrassend als eerste in een poule met België, Slowakije en Oekraïne. Wie is Iordănescu precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Wie is de bondscoach van Roemenië?

Edward Marius Iordănescu werd geboren op 16 juni 1978 in Boekarest. Hij begon zijn voetbalcarrière als jeugdspeler bij Steaua București en maakte in 1996 zijn professionele debuut. Ondanks een bescheiden spelerscarrière, waarin hij onder andere uitkwam voor Sportul Studențesc, Panionios en Rapid București, wist hij als middenvelder niet echt door te breken.

Na zijn actieve spelersloopbaan begon Iordănescu aan een veelbelovende trainerscarrière. Hij startte als assistent-trainer bij Steaua București en Vaslui, en kreeg zijn eerste kans als hoofdtrainer bij Fortuna Brazi in 2013. Vervolgens coachte hij verschillende teams, waaronder Pandurii Târgu Jiu, CSKA Sofia, Astra Giurgiu en tweemaal CFR Cluj, waar hij meerdere nationale prijzen behaalde.

Edward Iordanescu treedt als bondscoach in voetsporen van vader

In januari 2022 werd Iordănescu aangesteld als bondscoach van Roemenië. Onder zijn leiding wist het nationale team zich overtuigend te kwalificeren voor het EK 2024. Zijn uitstekende voorbereiding en strategische inzichten hebben hem tot een gewaardeerde coach gemaakt. Dat succes werd bekroond toen Roemenië de groepsfase overleefde en nu in de achtste finales staat tegenover Nederland. Die wedstrijd wordt dinsdag 2 juli om 18.00 uur gespeeld in München.

Iordănescu heeft ook een diep begrip van de Roemeense voetbalcultuur. Het is vermeldenswaard dat zijn vader, Anghel Iordănescu, ook een legendarische bondscoach van Roemenië was en het team naar de kwartfinales van het WK 1994 leidde. Met een speelstijl die zowel defensieve stabiliteit als aanvallende impulsen combineert, heeft Edward het team nieuw leven ingeblazen en de Roemeense fans weer hoop in bange dagen gegeven.