Wanneer en waarom zijn er rustdagen ingepland op het EK 2024?

Wanneer en waarom zijn er rustdagen ingepland op het EK 2024?

27 juni om 11:50

Op donderdag 27 juni zijn er geen wedstrijden gepland op het EK 2024. Dit is de eerste rustdag van het toernooi. Tijdens de groepsfase was er iedere dag voetbal te zien, maar nu hebben de spelers en teams een rustdag nodig voor de start van de knock-outfase. VoetbalNieuws.nl vertelt je waarom dat is en wanneer je nog meer rustdagen kunt verwachten.

Rustdagen EK 2024

Waarom zijn er rustdagen op het EK?

Het EK 2024 begon op 14 juni en de groepsfase eindigde op woensdag 26 juni. Gedurende deze periode waren er dagelijks wedstrijden, wat veel spanning en plezier voor de fans opleverde. Vooral de laatste speeldag van de groepsfase, met de wedstrijden in groep E en F, was bijzonder spannend. Helaas stelde de dinsdag echter wat teleur door het gebrek aan doelpunten in de wedstrijden van Engeland, Slovenië, Denemarken en Servië. Bovendien verloor Oranje met 2-3 van Oostenrijk.

Vanaf nu is het uitkijken naar de knock-outfase. Vanaf zaterdag 29 juni begint de achtste finale met de wedstrijden Zwitserland tegen Italië in Berlijn en Duitsland tegen Denemarken in Dortmund. Van 30 juni tot 2 juli worden dagelijks twee wedstrijden gespeeld.

De rustdagen zijn niet willekeurig gekozen. Het toernooi heeft een strak schema en de rustdagen zijn noodzakelijk om spelers de kans te geven te herstellen. Na de groepsfase zijn er in totaal negen rustdagen gepland.

Wanneer zijn er rustdagen op het EK?

De rustdagen tijdens het EK: donderdag 27 juni, vrijdag 28 juni, woensdag 3 juli, donderdag 4 juli, zondag 7 juli, maandag 8 juli, donderdag 11 juli, vrijdag 12 juli, zaterdag 13 juli.

Het Nederlands elftal speelt op dinsdag 2 juli de achtste finale tegen Roemenië in de Allianz Arena in München. Dit betekent dat Oranje een volledige week rust heeft gehad, wat aanzienlijk meer is dan sommige andere landen. Deze rustperiodes zijn essentieel voor het behoud van de fitheid en prestaties van de teams gedurende het toernooi.