Hoe verliepen de EK-kwalificatie, oefenduels en EK-wedstrijden voor Roemenië?

Zo presteerde het Roemeense elftal richting het EK en de achtste finale met Oranje
27 juni om 15:21

Het Nederlands elftal mag zich opmaken voor de achtste finales van het EK, waarin het Roemenië zal treffen. De Roemenen hebben een ijzersterke kwalificatie achter de rug en stelden ook niet teleur in de overige wedstrijden richting en tijdens het EK. VoetbalNieuws.nl schetst de vorm van de Oranje-opponent.

EK-kwalificatie

Roemenië deelde een kwalificatiegroep met Andorra, Wit-Rusland, Kosovo, Israël én EK-deelnemer Zwitserland. In de tien wedstrijden die de Roemenen speelden, werden er in totaal 22 punten gepakt en daarmee werden ze zelfs groepswinnaar. Zwitserland eindigde met vijf punten minder in die kwalificatiegroep. Opmerkelijk: Roemenië verloor geen één keer. De uitslagen op een rij:

Andorra - Roemenië: 0-2
Roemenië - Wit-Rusland: 2-1
Kosovo - Roemenië: 0-0
Zwitserland - Roemenië: 2-2
Roemenië - Israël: 1-1
Roemenië - Kosovo: 2-0
Wit-Rusland - Roemenië: 0-0
Roemenië - Andorra: 4-0
Israël - Roemenië: 1-2
Roemenië - Zwitserland: 1-0

Oefencampagne

Net als elk ander aan het EK deelnemend land, speelde Roemenië een aantal oefenwedstrijden in aanloop naar het toernooi, verdeeld over twee interlandperioden. In de eerste periode werd er met 2-3 verloren van Colombia en met 1-1 gelijkgespeeld tegen Noord-Ierland. Telkens kwamen de Roemenen dus tot scoren, maar dat was niet zo in de weken vlak voor de start van het EK. Tegen zowel Bulgarije als Liechtenstein werd met 0-0 gelijkgespeeld.

EK

Velen hadden de illusie dat Roemenië maar moeizaam kon scoren, maar met die illusie maakte het land al snel korte metten op het EK. Oekraïne werd met 3-0 omver geblazen en die score had nog hoger uit kunnen vallen. Ook tegen Slowakije wisten de Roemenen één keer te scoren, maar zij moesten ook één keer incasseren (1-1). Alleen België (2-0) en Colombia dus (2-3) wisten dit jaar nog maar van Roemenië te winnen. Oranje is gewaarschuwd.