Ronald Koeman na afloop van de wedstrijd Nederland Roemenie

Koeman lovend over smaakmaker en verklaart keuzes in de selectie

2 juli om 20:40
Laatste update: 2 juli om 20:42

Ronald Koeman is blij dat Oranje erin geslaagd is om de kwartfinale van het EK te halen. Nederland kreeg veel kansen, maar nam pas in de laatste minuten afstand van de Roemenen. Uiteindelijk won het team van Koeman met 0-3 van Roemenië.

Koeman vindt dat zijn elftal zich heeft gerevancheerd op de nederlaag tegen Oostenrijk. "Ik denk dat het besef bij de ploeg aanwezig was dat het de vorige wedstrijd slecht was in alle opzichten. Daar is een boodschap mee afgegeven, gedurende de hele wedstrijd. De eerste tien minuten moesten we misschien even de spanning eraf spelen, daarna ging het heel goed. Helaas duurde het heel lang voordat je de tweede goal maakt", aldus Koeman bij de NOS.

De bondscoach verraste voorafgaand aan het duel met Roemenië vriend en vijand door Steven Bergwijn een basisplaats te geven. "Het is niet dat ik de hoge hoed pak en er een nummer uithaal en die gaat spelen. Dat is op basis van een tactisch plan. Omdat hij misschien wel de beste is aan de binnenkant. Malen is pure snelheid, de actie. Het spel tussen de linies, daar ziet Steven Bergwijn er beter uit. Beiden hebben verschillende kwaliteiten: er zijn starters en finishers. Bergwijn had wat last, dus daarom heb ik besloten hem in de rust eruit te halen."

Met uitblinker Cody Gakpo is Koeman ook zeer in zijn nopjes. "Geweldig! Cody is een speler die vast is, die fysiek is, die superbelangrijk is. Hij is bij heel veel doelpunten betrokken, maakt er vandaag zelf ook weer één. Dat zijn spelers met kwaliteiten. Die maken op dit soort momenten het verschil." Ondanks zijn goed spel is niet Gakpo, maar Simons de man van de wedstrijd. "Ik denk dat je er één vergeet op het middenveld, die vond ik echt de allerbeste vandaag: Xavi Simons. Ja, geweldig. Ook in het positie kiezen en de drive.”