Lamine Yamal breekt records en kan nog meer geschiedenis schrijven in EK-finale

Deze records verbrak Lamine Yamal tot dusver en welke records kan hij nog breken
13 juli om 23:00
Laatste update: 13 juli om 23:10

Lamine Yamal heeft een ongelooflijk jaar achter de rug vol met recordbrekende prestaties en hij staat op het punt om nog meer geschiedenis te schrijven in de EK-finale tegen Engeland. VoetbalNieuws.nl zet voor je op een rij welke historische mijlpalen Yamal heeft bereikt en welke hij nog kan toevoegen in de aankomende EK-finale. 

Gebroken records

Jongste speler in de Europese Kampioenschappen
Yamal werd de jongste speler ooit die deelnam aan de EK op 16 jaar en 338 dagen tijdens Spanje's 3-0 overwinning op Kroatië op 15 juni 2024 .

Jongste doelpuntenmaker in de Europese Kampioenschappen
Hij werd ook de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de EK op 16 jaar en 362 dagen met zijn goal tegen Frankrijk in de halve finale .

Jongste speler en doelpuntenmaker in EK-kwalificatie
Op 16 jaar en 57 dagen werd Yamal de jongste speler en doelpuntenmaker in een EK-kwalificatiewedstrijd tijdens Spanje's 7-1 overwinning op Georgië .

Jongste speler in een EK of WK halve finale
Met zijn optreden in de halve finale tegen Frankrijk werd Yamal de jongste speler ooit die in een halve finale van een EK of WK speelde op 16 jaar en 362 dagen .

Mogelijke records in de EK-finale

Jongste speler in een EK-finale
Als Yamal speelt in de finale tegen Engeland, wordt hij de jongste speler ooit in een EK-finale op 17 jaar en 1 dag. Het huidige record wordt gehouden door Renato Sanches, die 18 jaar en 328 dagen oud was toen hij voor Portugal speelde in de EK-finale van 2016 .

Jongste doelpuntenmaker in een EK-finale
Yamal kan ook de jongste doelpuntenmaker in een EK-finale worden als hij scoort. Het huidige record staat op naam van Pietro Anastasi, die 20 jaar en 64 dagen oud was toen hij scoorde voor Italië tegen Joegoslavië in de EK-finale van 1968 .

Wat maakt Yamal zo speciaal?

Naast zijn indrukwekkende statistieken en records, wordt Yamal geprezen om zijn uitzonderlijke spelinzicht en beslissingsvermogen. Voormalig Engelse spits Gary Lineker noemde hem een "geboren superster" na zijn fenomenale doelpunt in de halve finale tegen Frankrijk .

Yamal heeft in elk van de zes EK-wedstrijden van Spanje gespeeld, met één doelpunt en drie assists op zijn naam. Zijn capaciteiten en prestaties hebben hem gepositioneerd als een van de meest opwindende jonge talenten in het mondiale voetbal.