Van Nistelrooij vertelt over PSV, Simons en Slot: 'Werd getriggerd en vertrouwde het plan'

Van Nistelrooij vertelt over PSV, Simons en Slot: 'Werd getriggerd en vertrouwde h
3 augustus om 10:31

Ruud van Nistelrooij is sinds kort assistent bij Manchester United. De voormalig prof coachte tot op heden enkel PSV en VoetbalNieuws vertelt je hoe hij daar op terug kijkt, hoe hij Xavi Simons overhaalde om naar Eindhoven te komen en van welke Nederlandse trainer hij geniet.

Van Nistelrooij kende een succesvolle periode bij PSV. De oefenmeester won de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker, maar vertrok uiteindelijk door onvrede tussen hem en het bestuur. Zelf zegt hij voornamelijk veel geleerd te hebben van zijn eerste jaar in Eindhoven?

Wat zegt Van Nistelrooij nu over zijn vertrek?

Van Nistelrooij laat in gesprek met The Guardian los dat zijn eerste jaar in het thema stond van de schade beperken. "Het ging er niet om wat voor voetbal ik wilde spelen. Het ging er meer om, met de spelers die we hebben, wat de beste strategie is om het maximale uit het seizoen te halen. We wisten dat we spelers voor enorme bedragen moesten verkopen. Het ging er dus vooral om me aan te passen aan de situatie in plaats van mijn eigen filosofie of speelstijl te implementeren." Over zijn vertrek is de trainer kort. "Een hoofdtrainer moet op één lijn zitten met het bestuur en de directeuren, en op de hoogte zijn van de plannen voor de toekomst. Als je dat niet bent, kun je niet doorgaan."

Hoe overtuigde Van Nistelrooij Simons om naar Eindhoven te komen?

Van Nistelrooij kreeg te horen vanuit de scouting dat Simons een optie was en na het zien van wedstrijdbeelden was de oefenmeester verkocht. "Ik gaf een presentatie over zijn kwaliteiten en de dingen die hij volgens mij kon verbeteren. Mijn gevoel zei dat ik hem zou vertellen wat ik op dat moment echt van hem als speler vond." Die aanpak werkte. "Hij werd getriggerd door verbeteren en leren, en daar maakten we de connectie. Hij vertrouwde op het plan en het proces, en uiteindelijk had hij een ongelooflijk jaar."

Van welke trainer kan Van Nistelrooij genieten?

Niemand minder dan Arne Slot is een trainer waar Van Nistelrooij van kan genieten. "Zijn teams hebben een heel herkenbare stijl en hij is heel duidelijk in zijn ideeën. Hij bouwde de Feyenoord-selectie op die ideeën. Het is opbouwen van de keeper van achteruit, combinatiespel en overal de vrije man vinden, dus je moet ervoor zorgen dat je druk goed is. Maar je moet ook je opbouw op orde hebben, want het is een hoge en intense druk op je eigen helft. Ik vond die uitdaging geweldig en ik weet zeker dat hij ook in het buitenland heel succesvol kan zijn."