Nieuwe bijzondere regel van kracht tijdens het Eredivisieseizoen 2024/2025

Zo werkt de bijzondere 'witte wissel' die wordt doorgevoerd in de Eredivisie

11 augustus om 15:45
Laatste update: 11 augustus om 15:45

Dit seizoen zal er in de Eredivisie een bijzondere regel van kracht zijn. De KNVB heeft naast de 'protestregel' nog een andere wijziging bekend gemaakt, betreffende het wisselbeleid. Welke regel is komend seizoen van kracht? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Tijdens de Johan Cruijff Schaal, de traditionele seizoensopening van het Nederlandse voetbal, was de koerswijziging van de KNVB te zien. Scheidsrechter Jeroen Manschot had zijn handen vol aan Feyenoord en PSV en deelde uiteindelijk negen gele kaarten uit. Een deel daarvan was ook naar aanleiding van de nieuwe 'protestregel'. In navolging van de UEFA past de KNVB ook de regel toe in het Nederlandse voetbal. Komend seizoen mag alleen de aanvoerder tegen de arbiter praten.

Welke nieuwe regel zal komend seizoen van kracht zijn in de Eredivisie?

De 'protestregel' zal niet de enige koerswijziging van de Nederlandse voetbalbond zijn. ESPN-verslaggever Martijn van Zijtveld was aanwezig bij de jaarlijkse briefing van de KNVB en daar viel hem een bijzondere regel op. Niet heel lang geleden werd de 'witte wissel' ingevoerd. Mocht een voetballer teveel last hebben van een hoofdblessure dan kan er een wissel plaatsvinden zonder dat deze gevolgen heeft voor de vijf andere wissels. Komend seizoen blijft die regel van kracht, maar daarvan profiteert ook de tegenstander. Mocht er een 'witte wissel' plaatsvinden dan mag ook de tegenstander 'gratis' één extra wissel doen.