Wanneer was Ajax voor het laatst niet actief op een Europees hoofdtoernooi

Wanneer was Ajax voor het laatst niet actief op een Europees hoofdtoernooi

22 augustus om 13:15
Laatste update: 22 augustus om 13:15

Ajax neemt het donderdagavond op tegen Jafiellonia Bialystok in de play-offs van de Europa League. De Amsterdammers zijn niet weg te denken uit Europa en hopen ook dit jaar daarin actief te zijn. VoetbalNieuws.nl vertelt je wanneer men in Amsterdam zich voor het laatst niet wist te plaatsen voor een Europees eindtoernooi.

Na een krankzinnige penaltyreeks tegen Panathinaikos behaalde Ajax uiteindelijk toch de volgende ronde van het kwalificatietoernooi. Daarin wacht nu eerst dus een heenwedstrijd tegen de Poolse kampioen. In Amsterdam speelt men jaar in jaar uit Europees voetbal en het niet behalen van de groepsfase van een Europees toernooi is bijzonder. Uniek, maar niet onmogelijk.

Wanneer speelde Ajax voor het laatst niet Europees?

Hiervoor moeten we flink de geschiedenisboeken induiken. Ajax is de laatste jaren, met meer dan eens succes, actief in Europa. Menig supportert herinnert de halve finale in de Champions League nog wel en enkele jaren eerder stonden de Amsterdammers in de finale van de Europa League. Echter ging het een seizoen later mis.

In het seizoen 2017/18 speelde Ajax in de voorronde van de Champions League tegen OGC Nice. De Amsterdammers gingen ten onder en in de voorronde van de Europa League was Rosenborg BK verrassend te sterk. Voor het eerst in 52 jaar ontbraken de Amsterdammers in een hoofdtoernooi in Europa.