Eredivisiebaas over politiestaking: "Klassieker moet doorgaan, ook zonder agenten"

Eredivisiebaas over politiestaking: "Klassieker moet doorgaan, ook zonder agenten"

26 augustus om 20:43

Jan de Jong, directeur van de Eredivisie, dringt erop aan dat de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax aankomende zondag doorgaat, ondanks de aangekondigde politiestaking. In een interview met het Algemeen Dagblad benadrukt De Jong dat het van groot belang is om de wedstrijd te laten plaatsvinden en dat er creatieve oplossingen zijn om dit mogelijk te maken.

"Vanuit de eredivisie dringen wij erop aan dat de wedstrijd doorgaat. Dat zou in theorie zonder politie moeten kunnen, maar dan moet iemand wel de verantwoordelijkheid durven nemen", aldus De Jong. De staking van de politie komt voort uit hun strijd voor een beter vroegpensioen voor zware beroepen, maar De Jong betreurt het dat wederom een Eredivisiewedstrijd als pressiemiddel wordt ingezet. "De staking toont aan hoe belangrijk het betaald voetbal is als drukmiddel, maar wij hebben hierop nul invloed", zegt hij.

De Eredivisie heeft zelf geen directe invloed op de situatie, maar probeert via diplomatieke kanalen te lobbyen voor een oplossing. De Jong benadrukt dat de politievakbonden ook begrip tonen voor de zorgen over het eerlijke verloop van de competitie en de al overvolle speeldagenkalender.

"Te veel aandacht voor wat er fout gaat rond stadions"
Eerdere wedstrijden zonder politie-inzet, zoals NAC - Ajax en Almere City - PSV, verliepen zonder noemenswaardige incidenten. De Jong vindt het dan ook onterecht dat er zoveel media-aandacht is voor de negatieve kanten van het voetbal. "Voor mijn gevoel is er onevenredig veel media-aandacht voor wat er fout gaat in en rond stadions, terwijl er juist heel veel wél goed gaat", aldus De Jong. Hij wijst erop dat het over het algemeen rustig en gezellig is in de stadions en dat veel wedstrijden probleemloos verlopen.

Bal ligt bij burgemeester Rotterdam
De bal ligt nu bij Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, en de lokale autoriteiten. De Jong hoopt dat de aangedragen oplossingen, waarover hij geen details wilde geven, worden geaccepteerd, zodat de Klassieker gewoon door kan gaan.