Politie voert druk op: ook Champions League-wedstrijden mogelijk de dupe

Politie voert druk op: ook Champions League-wedstrijden mogelijk de dupe

10 september om 15:20

De politiebonden blijven actievoeren zolang er geen akkoord is over de vroegpensioenregeling. Dat zegt Maarten Brink, projectleider van de politiebonden, tegen ESPN. Voorlopig richt de politie zich op de grootste affiches in de Eredivisie, maar volgens Brink is uitbreiding naar andere competities niet uitgesloten.

"Tot nu toe zijn het alleen Eredivisiewedstrijden. En we zeiden van tevoren: we pakken voetbal, evenementen en demonstraties. Voetbal is breed; het kunnen interlands zijn, het kan Champions League zijn en dat kunnen duels in de Keuken Kampioen Divisie zijn. Het kan alles zijn", aldus Brink.

Tot nu toe was vooral Ajax de dupe van de stakingen. Wedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht werden afgelast. Volgens Brink komt dit doordat de bonden zich richten op de meest relevante duels. "Pak het speelschema van de Eredivisie er even bij en dan zie je direct welke wedstrijden relevant zijn. Was het PSV – Ajax geweest, hadden we die wedstrijd genomen."

Brink legt verantwoordelijkheid bij kabinet
De bonden eisen een verlenging van de vroegpensioenregeling voor zwaar werk, waaronder politiewerk. Brink legt de verantwoordelijkheid bij het kabinet, en dan in het speciaal Minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum. "Als de minister vanmiddag de telefoon oppakt, is het vanavond geregeld."

Brink benadrukt dat de acties voorlopig doorgaan. "De inzet bij - en dan voornamelijk de grote - voetbalwedstrijden toont gewoon aan hoe zwaar het politiewerk is. Het is fysiek en mentaal gewoon erg zwaar."