Waarom is de bijnaam van Bayer Leverkusen Die Werkself?

Waarom heeft Bayer Leverkusen 'Die Werkself' als bijnaam?

Vandaag om 12:20

Feyenoord en Bayer Leverkusen treffen elkaar in de eerste speelronde van de Champions League. Het is niet de eerste keer dat beide ploegen tegen elkaar spelen, maar wel al lang geleden. De bijnaam van Bayer Leverkusen is een bijzondere, maar wat betekent 'Die Werkself' eigenlijk en waar komt het vandaan? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Op donderdagavond nemen Feyenoord en de huidige kampioen van de Bundesliga het tegen elkaar op in De Kuip. Om 18.45 uur zal de bal beginnen met rollen en is het de eerste keer dat Bayer Leverkusen actief is in het miljardenbal sinds het seizoen 2022/2023. Afgelopen jaar kende de ploeg van Xabi Alonso een super jaar door ongeslagen kampioen van Duitsland te worden en daarnaast ook te zegevieren in de DFB Pokal. De treble was dichtbij, maar Atalanta gooide roet in het eten in de Europa League-finale. 

Waarom heeft Bayer Leverkusen 'Die Werkself' als bijnaam?

Bayer Leverkusen werd op 1 juli 1904 opgericht, maar in februari 1903 begon het balletje al met rollen. Wilhelm Hauschild, een arbeider van de Bayer-fabriek, schreef een brief aan de directie met de wens om een sportclub op te richten. Meer dan één jaar later was het zo ver en zag Turn- und Spielverein 1904 der Farbenfabrik vormals Friedrich Bayer Co. Leverkusen het levenslicht. In eerste instantie behoorde voetbal niet tot een van sportactiviteiten, maar in 1907 begon men ook met de uitvoering van die sport.

De sportvereniging en later ook de voetbalvereniging hebben nog altijd nauwe banden met het bedrijf Bayer. Nog altijd zit het hoofdkantoor van het miljardenbedrijf in de stad Leverkusen Doordat de sportclub is opgericht door een van de fabrieksmedewerkers voor andere fabrieksmedewerkers is de club bekend gaan staan om die fabriek. In het Duits betkent het woord Werkself vrij vertaald: Het Elftal van de Fabriek.