Waarom heeft Manchester United 'The Red Devils' als bijnaam?

Wat is de bijnaam van Manchester United en hoe is deze ontstaan?
Vandaag om 12:15

Woensdagavond neemt FC Twente het in de Europa League op tegen Manchester United, het team van Erik ten Hag. Veel fans kennen Manchester United onder hun bijnaam 'The Red Devils', maar wat is de oorsprong hiervan en hoe kwam de club aan deze iconische bijnaam? VoetbalNieuws.nl legt het uit.

Het Europa League avontuur van FC Twente begint met een trip naar het iconische Old Trafford. In de eerste speelronde van de League Phase neemt de ploeg van Joseph Oosting het op tegen Manchester United. Na een 7-0 overwinning in de EFL Cup tegen Barnsley werd in de Premier League doelpuntloos gelijkgespeeld tegen Crystal Palace. Daarmee bezet Manchester United momenteel de elfde plek in de Engelse competitie. 

Waarom heeft Manchester United 'The Red Devils' als bijnaam?

De bijnaam 'The Red Devils' is ontstaan in de jaren zestig en heeft te maken met een rugbyclub. Voormalig Manchester United-trainer Matt Busby wilde na de tragische vliegramp van München in 1958 een nieuwe identiteit creëren voor zijn club. Hij liet zich inspireren door de bijnaam van het Salford rugbyteam, die bekend stonden als 'The Red Devils'. Busby vond de naam krachtig en passend voor het imago dat hij wilde uitstralen: een club die zowel respect als angst inboezemt bij tegenstanders.

Voor de ramp werd Manchester United meestal 'The Busby Babes' genoemd vanwege de vele jonge talenten die doorbraken onder Busby's leiding. De nieuwe naam moest dit tragische verleden achter zich laten. De bijnaam 'The Red Devils' werd al snel populair en kreeg een vaste plek binnen de clubcultuur. Het sterke imago en de kleur rood, het symbool van kracht en strijd, pasten perfect bij de wederopstanding van Manchester United.