Wie is Viktor Gyökeres?

Wie is Viktor Gyökeres, de topspits van PSV-tegenstander Sporting CP?

29 september om 23:55

Viktor Gyökeres is de grote man van Sporting CP. De Zweed is een ongekende doelpuntenmaker en zal op dinsdagavond ook PSV op de pijnbank willen leggen in de Champions League. Wie is Gyökeres en hoe verloopt zijn carrière? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Viktor Gyökeres?

Viktor Einar Gyökeres werd geboren op 4 juni 1998 in Stockholm, Zweden. De aanvaller heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de meest opvallende spitsen in Europa. Momenteel speelt hij voor Sporting CP in de Portugese Primeira Liga, evenals voor het Zweedse nationale elftal.

De opkomst bij IF Brommapojkarna

Gyökeres begon zijn carrière bij IF Brommapojkarna, een club die bekend staat om zijn talentontwikkeling. In 2015 maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal en groeide snel uit tot een vaste waarde. Met zijn 13 doelpunten in het seizoen 2017 hielp hij de club promotie naar de Allsvenskan te bereiken. Zijn prestaties vielen op, en in september van datzelfde jaar tekende hij een contract bij Brighton & Hove Albion.

Van Brighton naar de doorbraak

Hoewel zijn tijd bij Brighton & Hove Albion voornamelijk bestond uit optredens in de jeugd- en bekercompetities, bleef Gyökeres zich verder ontwikkelen. Hij werd uitgeleend aan verschillende clubs, waaronder FC St. Pauli en Swansea City. Pas bij Coventry City kwam hij volledig tot bloei. Tijdens het seizoen 2021-2022 scoorde hij 17 doelpunten in de Championship en maakte hij indruk met zijn fysieke kracht en afwerking. Dit trok de aandacht van Sporting CP, dat hem in 2023 voor een recordbedrag overnam.

Gyökeres’ overstap naar Sporting CP in 2023 bleek een schot in de roos. In zijn eerste seizoen scoorde hij maar liefst 29 doelpunten in 33 competitiewedstrijden en hielp hij zijn club aan het landskampioenschap. Bovendien werd hij de topscorer van de Primeira Liga en ontving hij de prestigieuze Bola de Prata voor zijn prestaties.

Internationaal succes

Naast zijn clubcarrière heeft Gyökeres ook naam gemaakt in het Zweedse nationale team. Hij maakte zijn debuut in 2019 en scoorde sindsdien enkele belangrijke doelpunten voor Zweden, waaronder in de UEFA Euro 2024-kwalificatie. Met zijn snelle dribbels en krachtig schot is hij een vaste waarde in de selectie.

Viktor Gyökeres heeft met zijn doorzettingsvermogen en technische vaardigheden bewezen een aanvaller te zijn om in de gaten te houden, zowel in de clubcompetities als op internationaal niveau.

Kijk hier naar wat beelden van Gyökeres: