FIFA start dialoog over aanpassing transfersysteem na Diarra-uitspraak

FIFA bespreekt veranderingen in transfersysteem na Diarra-uitspraak
Vandaag om 12:10
Laatste update: om 12:10

De FIFA overweegt aanpassingen in het transfersysteem naar aanleiding van een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak rond Lassana Diarra. De rechtbank oordeelde dat clubs geen hoge afkoopsommen meer mogen eisen van spelers die hun contract vroegtijdig willen beëindigen. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het internationale transfersysteem, hoewel nog niet zeker is of er daadwerkelijk veranderingen komen.

Diarra, de Franse middenvelder, vertrok in 2014 bij Lokomotiv Moskou na onenigheid met de trainer. De club eiste toen een schadevergoeding van 20 miljoen euro. Het Europese Hof stelde dat deze hoge bedragen het vrije verkeer van voetballers in de Europese Unie belemmeren. Dit leidde tot de huidige situatie waarin FIFA nu alle betrokkenen uitnodigt om mee te denken over mogelijke aanpassingen in de regels.

Hoewel er dus nog geen concrete wijzigingen zijn, wil de FIFA onderzoeken hoe het systeem eerlijker kan worden, zonder afbreuk te doen aan de bescherming van clubs en spelers. Er is nu een wereldwijde dialoog gestart waarbij clubs, spelers en andere belanghebbenden hun ideeën kunnen inbrengen.