Zeer armetierig Oranje verliest door knal Duitse debutant

Wedstrijdverslag Duitsland - Nederland in de UEFA Nations League
14 oktober om 22:40

Nederland heeft voor de tweede maal op een rij niet weten te winnen. Op bezoek in Duitsland werd verloren van Die Mannschaft door een doelpunt van debutant Jamie Leweling. Na een desastreuze eerste helft herstelde Oranje zich wat, maar het mocht niet baten.

Na het gelijkspel tegen Hongarije wachtte Nederland de uitwedstrijd tegen Duitsland. Virgil van Dijk moest het duel missen door een schorsing en ook koos Ronald Koeman voor Brian Brobbey in de spits. Joshua Zirkzee moest daarmee opnieuw op de reservebank plaatsnemen. Om Van Dijk te vervangen koos de bondscoach ervoor om Micky van de Ven naar het centrum te halen en Jorrel Hato op linksback te starten. Voor de Ajax-verdediger was het zijn basisdebuut.

Vlak voor de wedstrijd was er een indrukwekkend eerbetoon voor vertrekkende spelers van het Duitse nationale team, maar ook Johan Neeskens kreeg een staande ovatie. Het hielp Oranje niet, want Nederland begon dramatisch aan de wedstrijd. Na twee minuten was het al raak voor Duitsland. Jamie Leweling, een debutant, kreeg de bal voor zijn voeten en de aanvaller wist wel raak met die kans. Toch telde het doelpunt uiteindelijk niet. De VAR greep in en wees de scheidsrechter op een buitenspelmoment eerder in de aanval. Serge Gnabry was de ongelukkige en de arbiter was van mening dat hij actief meedeed aan het spel. Daarmee bleef het 0-0.

De vroege speldenprik van de ploeg van Julian Nagelsmann maakte Oranje niet wakker. Telkens maakte de ploeg fouten tijdens de opbouw en het kwam niet onder de druk van Duitsland vandaan. Meerdere keren ging het maar net goed. Stefan de Vrij haalde een bal van de lijn en ook Tim Kleindienst wist geen raad met zijn kansen. Hoewel Koeman zijn uiterste best deed om zijn manschappen te bereiken wilde het niet lukken en dus bleef Nederland fouten maken. Met kunst- en vliegwerk bleef de ploeg toch op de been en daarmee zochten beide landen de kleedkamers op met een 0-0 ruststand.

Ook Koeman had genoeg gezien en besloot in de rust in te grijpen. Mats Wieffer en Donyel Malen werden beide na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter het veld opgestuurd en vielen in. Quinten Timber en Tijjani Reijnders bleven in de kleedkamer achter. Ook Nagelsmann besloot in te grijpen en bracht middenvelder Robert Andrich in de ploeg te brengen. Feyenoord-slachter Florian Wirtz moest voor hem het veld verlaten.

Hoewel het voetbal in de tweede helft niet veel beter werd greep Nederland toch meer de macht. In de eerste helft moest er telkens slechts verdedigd worden, maar Oranje kreeg Duitsland na het kwartier in de kleedkamer steeds beter onder druk. Dat het steeds minder begon te lopen zag ook het publiek in de Allianz Arena en ook Nagelsmann. Het gefluit klonk steeds luider en dus gaf de coach vlak voor een vrije trap middenvelder Angelo Stiller een briefje mee om de formatie aan te passen. Het hielp vrijwel meteen, maar het doelpunt kwam niet door het veldspel. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van wederom Leweling en hij schoot weer raak. Deze keer hoefde de VAR er niet aan te pas te komen en dus kwam Nederland op achterstand.

In de slotfase ging Nederland nog op zoek naar de gelijkmaker. Xavi Simons was er het dichtstbij, maar zijn poging van afstand ging over Oliver Baumann heen en spatte uiteen op de lat. Richting het einde van de wedstrijd koos Koeman ervoor om aanvoerder De Vrij de spits in te sturen. Het was niet de verdediger, maar de ingevallen Malen die de grootste kans kreeg. Zijn poging werd echter goed gestopt door Baumann en daarmee was de kan verkeken. Oranje won voor de tweede keer op rij niet en door de overwinning van Hongarije staan de beide landen nu gelijk in punten. Wel heeft Nederland nog altijd een beter doelsaldo.