Wie is Thomas Tuchel, de nieuwe bondscoach van Engeland?

Wie is Thomas Tuchel, de mogelijke nieuwe bondscoach van Engeland?
Vandaag om 11:38
Laatste update: om 11:30

Thomas Tuchel is door de Engelse voetbalbond gepresenteerd als nieuwe Bondscoach. De Duitse trainer zat sinds zijn vertrek bij Bayern München zonder club, maar kan zich nu weer gaan opmaken voor een nieuw hoofdstuk. VoetbalNieuws.nl stelt de trainer aan je voor!

Wie is Thomas Tuchel, de mogelijke nieuwe bondscoach van Engeland?

Spelerscarrière
Thomas Tuchel, geboren op 29 augustus 1973 in Krumbach, West-Duitsland, is een voormalig voetballer en een internationaal gerespecteerde voetbaltrainer. Met een imposante lengte van 1.92 meter speelde Tuchel als centrale verdediger. Zijn carrière als speler eindigde vroeg, op 25-jarige leeftijd, vanwege een knieblessure. Dit dwong hem om zich te richten op het trainerschap, waarin hij uitgroeide tot een van de meest vooruitstrevende coaches van zijn generatie.

Successen als trainer
Tuchel begon zijn trainersloopbaan in de jeugdafdeling van VfB Stuttgart in 2000. Hij maakte snel indruk en klom gestaag op de carrièreladder met succesvolle periodes bij onder andere Mainz 05, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain (PSG). Bij PSG leidde hij de club naar twee Ligue 1-titels en bereikte hij de finale van de Champions League in 2020. Daarna volgde een succesvolle periode bij Chelsea, waar hij in 2021 de Champions League won en werd verkozen tot The Best FIFA Football Coach.

Na zijn tijd bij Chelsea stapte Tuchel in 2023 over naar Bayern München, waar hij direct de Bundesliga-titel won. Toch kwam zijn tijd in München abrupt ten einde, en sindsdien zit hij zonder club. Desondanks blijft zijn naam hoog in het voetbalwereldje rondzingen, mede door zijn indrukwekkende prestaties als coach.

Bondscoach van Engeland
Engeland heeft Thomas Tuchel op aangesteld als nieuwe bondscoach. De Duitser volgt interim-coach Lee Carsley op en zal vanaf 1 januari 2025 aan de slag gaan. Tuchel werd genoemd als een van de kanshebbers voor de positie, samen met Pep Guardiola. Omdat Guardiola niet beschikbaar bleek, heeft de Engelse voetbalbond (FA) gekozen voor Tuchel. Hij tekende zijn contract al op 8 oktober, waardoor Carsley wist dat zijn tijd als interim-coach beperkt was. Tuchel reageerde trots op zijn aanstelling: "Het is een enorm privilege om met dit team en deze staf te werken. Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan." Tuchel was eerder werkzaam als trainer van Chelsea en kende succes bij Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain en Bayern München.