Wedstrijdverslag Heracles Almelo - Ajax

Weghorst wederom het goudhaantje bij knotsgekke overwinning Ajax in Almelo

20 oktober om 16:25
Laatste update: 20 oktober om 16:25

Invaller Wout Weghorst bleek in Almelo wederom het goudhaantje van Ajax. De spits scoorde tweemaal in een knotsgek duel met zeven doelpunten en één rode kaart. Uiteindelijk won de formatie van Francesco Farioli met 3-4 van Heracles Almelo.

Na de interlandbreak besloot Francesco Farioli één wijziging toe te passen in zijn elftal. Vlak voor de internationale wedstrijden won Ajax nipt van FC Groningen, maar Jordan Henderson moest dat duel aan zich voorbij laten gaan. In Almelo stond hij wel op het veld en droeg hij ook meteen de aanvoerdersband.

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd en kreeg via Mika Godts de eerste kans van de wedstrijd. Zijn schot trof echter niet het doel. Brian Brobbey kreeg enkele minuten later een levensgrote kans, maar terwijl de doelman al gepasseerd was werkte hij de bal naast. De eerste kans aan de andere kant viel wel binnen. Luka Kulenović kreeg de bal in zestienmeter voor zijn voeten en haalde verwoestend uit. Remko Pasveer was kansloos en dus kwam Heracles Almelo verrassend op voorsprong.

Ook de tweede grote kans van de wedstrijd was voor Heracles, maar Mimeirhel Benita stuitte op Pasveer. Het leek Ajax wakker te maken, want de Amsterdammers begonnen steeds beter in de wedstrijd te komen. Davy Klaassen, normaliter Mr. 1-0, zorgde ditmaal voor de gelijkmaker. Na een poging van Bertrand Traoré was hij als eerste bij de rebound en die werkt hij koelbloedig binnen.

De doelpunten bleven snel vallen in de eerste helft, want vlak na de goal van Klaassen schoot Engels op geweldige wijze raak. Na een fout in de opbouw van Josip Sutalo probeerde hij het van eigen helft. Pasveer keerde niet op tijd terug naar zijn doel en dus viel de bal binnen. Aan de andere kant zorgde Traoré met een snoeiharde knal voor de 2-2. Net als het doelpunt van Klaassen reageerde hij het snelste bij een rebound. Fabian de Keizer hoorde de bal slechts voorbij suizen.

Met vier doelpunten in de eerste helft was er sprake van een ware doelpuntenregen. Engels kreeg als eerste in de tweede helft ook de kans deze door te zetten. Na een gewonnen kopduel leek de aanvaller op weg naar zijn tweede doelpunt, maar een hand van Pasveer en de paal redde Ajax van opnieuw een achterstand.

Na zestig minuten voetbal zat het werk van Brobbey er wederom op. Farioli besloot hem te wisselen en bracht Wout Weghorst in zijn plaats. Het bleek wederom een gouden greep van de Italiaan, want luttele minuten later zette Weghorst Ajax voor het eerst op voorsprong. Jorrel Hato kreeg tweemaal de kans om voor te geven en zijn tweede poging vond het hoofd van de spits.

Waar Ajax tweemaal terugkwam van een achterstand lukte het Heracles ook eenmaal. Na een schitterende aanval waar Henderson op felheid werd afgetroefd kwam Kulenovic wederom tot scoren. Pasveer kon niets aan zijn poging doen en zo was het weer gelijk. Toch was het niet het doelpunt dat de wedstrijd besliste. Scheidsrechter Edwin van de Graaf wees gedecideerd naar de strafschopstip na een lichte overtreding op Weghorst en deze beslissing werd niet teruggedraaid. De spits ging zelf achter de bal staan en schoot deze snoeihard binnen. Daarmee maakte Weghorst zijn tweede van de middag en zette hij Ajax wederom op voorsprong.

Heracles Almelo eindigde de wedstrijd niet met elf man. Aanvoerder Brian De Keersmaecker kreeg in de eerste helft al een gele kaart, maar in de tweede helft ging hij wederom in de fout. Van de Graaf gaf hem zijn tweede gele kaart en dus kon Heracles niet vol in de achtervolging voor wederom een gelijkmaker. Anton Gaaei kreeg in de laatste minuten nog de kans op de 3-5, maar deze kreeg hij er niet in. Had de Deen het doelpunt wel gemaakt, dan had Weghorst ook nog een assist kunnen bijschrijven. Door de overwinning staat Ajax op een gedeelde derde plaats met AZ en Feyenoord.