Noppert reageert op Oranje-vragen: 'Bondscoach en technische staf hebben lef'

10 september 2022 om 09:23

Het gaat hard in het voetballeven van Andries Noppert. Zeventien maanden geleden vond de huidige sc Heerenveen-doelman zich nog terug op de bank in de Keuken Kampioen Divisie. De 28-jarige Noppert stelt dat zijn loopbaan eigenlijk pas vorig seizoen echt is gestart.

Bij de Friese formatie is hij de minst gepasseerde keeper in de Eredivisie én is hij door bondscoach Louis van Gaal opgenomen in de voorselectie van Oranje. De geboren Fries blijft rustig onder zijn rijzende ster en de groeiende media-aandacht. "Als voetballers zijn wij natuurlijk niks meer dan de bakker, de putjesschepper of iemand die achter de vuilniswagen loopt", vertelt Noppert aan het Algemeen Dagblad. "Alleen trekt óns werk nou eenmaal veel aandacht. Waarom er dan niet iets leuks van maken?"

"Eigenlijk is mijn carrière pas vorig seizoen écht gestart", vervolgt de goallie. Kees van Wonderen is belangrijk voor Noppert geweest. "Hij was bij Go Ahead de eerste trainer die zei: ik geef je een kans én ik laat je staan ongeacht hoe je in het begin keept. Dat was fijn, een keeper moet in een ritme kunnen komen." Inmiddels is het duo bij sc Heerenveen herenigd.

Noppert blijft rustig onder de voorselectie voor het Nederlands elftal. "Ja, iedereen begint er over. Leuk natuurlijk, maar aan carrièreplanning doe ik al lang niet meer. Ik ben een mooi voorbeeld van hoe gek het kan lopen en daar past dit ook in. Wat ik zeker kan waarderen is dat de bondscoach en zijn staf breed durven te kijken. Ze hebben sowieso lef. In 2014 die truc met Tim Krul bij het WK, natuurlijk was het op dat moment niet leuk voor Jasper Cillessen, maar áls je een specialist meeneemt voor penalty's, vertrouw hem dan ook."