Van Halst begint aan tweede periode bij Ajax: schets van zijn verleden bij de club

Van Halst wordt lid van de rvc bij Ajax
7 april 2023 om 07:50
Laatste update: 7 april 2023 om 11:29

Jan van Halst wordt het nieuwe rvc-lid van Ajax. De voormalig profvoetballer en analist is de man die de vacature in gaat vullen, die openstaat sinds het vertrek van Danny Blind. Wat is de link tussen Van Halst en Ajax en hoe ziet zijn bestuurlijke ervaring eruit? VoetbalNieuws legt het aan je uit.

Van Halst: drie jaar lang speler in Amsterdam

Van Halst heeft zijn sporen in de voetballerij allang verdiend. De voormalig middenvelder speelde tussen 1988 en 2003 in de Eredivisie. Aan het eind van zijn loopbaan was hij actief bij Ajax, waar hij tussen 1999 en 2002 speelde. Van Halst speelde in die drie jaar 'slechts' 36 wedstrijden voor de Amsterdammers, maar dat heeft een reden. Het tweede jaar in dienst van de club uit de hoofdstad bracht hij namelijk elders door, bij Fortuna Sittard. Zijn hoogtepunt bij de Godenzonen beleeft hij in het seizoen 2001/02: onder Ronald Koeman wint Ajax de dubbel.


Van Halst viert het landskampioenschap van Ajax in 2002

Na zijn voetbalcarrière: van analist naar bestuurder

Het einde van zijn profcarrière betekent niet dat Van Halst niet meer op tv te zien is. Hij is bij het voetbalpubliek bekend als analist voor vrijwel elk gerenommeerd voetbalprogramma, zoals bijvoorbeeld RTL Voetbal, Voetbal International en FOX Sports (ESPN). Momenteel is Van Halst voornamelijk bij Rondo op Ziggo Sport te zien.

Van Halst werkte zich na zijn profcarrière ook op bestuurlijk niveau op, bij FC Twente. Dat is de club waar hij als voetballer al zo’n negen jaar lang actief was en ruim 200 wedstrijden voor speelde. Van Halst begint als commercieel medewerker in Enschede, maar krijgt in 2016 promotie. De analist wordt gepromoveerd tot commercieel directeur in de Grolsch Veste, een functie waarbij hij ook verantwoordelijk wordt gesteld voor het samenstellen van de selectie.

In 2018 vertrekt Van Halst bij Twente. De club beleeft een dramatisch seizoen en degradeert naar de Keuken Kampioen Divisie. Daar voelt Van Halst, die de selectie heeft samengesteld, zich verantwoordelijk voor en daarom besluit hij zijn taken neer te leggen bij de club. Vijf jaar later zit er bij zijn oude club Ajax een nieuwe technische functie in het vat, waarbij hij mede verantwoordelijk wordt voor het controleren van andere bestuurders.