Van Gaal schuift Beuker naar voren: 'Een en een twee dat deze man binnenkomt'

Vraagtekens over Beuker: 'Dat heb je met hem niet meteen ingevuld en opgelost'

11 oktober 2023 om 09:16

Sjoerd Mossou denkt dat het logisch is dat Marijn Beuker binnenkort een technische rol krijgt binnen Ajax. De journalist van het Algemeen Dagblad bespreekt in de AD Voetbalpodcast de ontwikkelingen rondom de Amsterdamse club. Beuker zou op voordragen van Louis van Gaal omhoog zijn gekomen.

Mossou was niet verbaasd over de link tussen Beuker en Ajax, die in het verleden beiden samenwerkten bij AZ. "Maar ik dacht wel toen ik het zag, oh ja verrek, dat is een protegé van Van Gaal." Beuker wilde op zijn zestiende al technisch directeur van een BVO worden. "Tegenwoordig komt daar veel meer bij kijken. Je moet hele afdelingen aansturen en beleidsplannen maken en die vervolgens in navolging brengen. Je moet heel erg veel verstand hebben van de internationale transfermarkt op het niveau van Ajax. Ik ben vooral benieuwd of hij dat heeft. Ik ken hem niet hoor, maar het zal een gestructureerd werkende manager zijn, schat ik zo in als ik zijn cv zie."

Beuker zou naar verluidt een rol krijgen die veel meer is gericht op de lange termijn. Het transferbeleid blijft dan voorlopig toegeschreven aan Klaas-Jan Huntelaar en wellicht John van 't Schip. "Dat is prima, alleen daar zit wel een beetje de crux", vervolgt Mossou. "Juist dat gedeelte van het vak is zoiets specifieks dat je zo'n goed netwerk moet hebben en zo goed moet weten bij welk poppetje in dat netwerk je moet zijn dat dat bijna niet te leren is. En dat is ook niet zomaar te vervangen. Dat hebben we natuurlijk bij Overmars gezien. Die deed alles vanuit zijn mobiele telefoon en documenteerde helemaal niets."

"Maar toch is ook dat gedeelte van het technisch directeur zijn bij een club als Ajax, die met name ook internationaal georiënteerd is, een belangrijk onderdeel. En dat heb je met deze man denk ik niet meteen ingevuld en opgelost. En ook niet met Huntelaar. Die bouwt dat wellicht op en heeft daar wel het voordeel van een oud-voetballer zijn enigszins mee. Maar dat moet je wel leren, denk ik."

Duidelijk is in ieder geval dat Van Gaal zich ook richt op de structuur van de organisatie. "Dat begrijp ik wel, want toen Overmars wegging bleek er eigenlijk niets over te zijn. Dus met andere woorden; de hele organisatie hing aan een heel dun koordje met Marc Overmars aan het roer. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Je wil dat er voor de lange termijn een goede, heldere structuur staat met een duidelijk plan."

Ondanks dat Van Gaal slechts een adviserende rol heeft en dus niet iemand kan aanstellen, lijkt wel duidelijk dat zijn adviezen niet snel van tafel geveegd zullen worden. "Vooral nu, in een enorm vacuüm waarin niemand bij Ajax nog een beslissing kan of durft te nemen. Dat zie je al aan de positie van de trainer. Die laten ze natuurlijk zitten omdat niemand bij machten is om hem te ontslaan. En dat is met dit soort dingen ook. Wie moet tegen Van Gaal zeggen; we gaan het toch anders doen? Dan lijkt me één en één twee dat deze man binnenkomt."